Aug 25 2006

‘Afzien van JSF is gemiste kans kenniseconomie’

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 18:35 onder Aanschaf JSF

DEN HAAG - Afzien van deelname in de productie van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF betekent het missen van een ‘unieke kans’ voor de Nederlandse kenniseconomie. Dat staat in een rapport dat het NIVR (Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart) vrijdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken.

De CDA-bewindsvrouw maakte duidelijk dat het kabinet vasthoudt aan het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hierover met de Verenigde Staten, eind dit jaar, ook al is de linkse oppositie daar tegen.

Het NIVR kreeg in januari de opdracht de gevolgen van deelname aan de JSF, inmidels omgedoopt in F-35 Lightning 2, voor de Nederlandse kenniseconomie in kaart te brengen, omdat de Tweede Kamer daarover meer duidelijkheid wilde. Het NIVR laat zich in het rapport dan ook niet uit over de JSF vanuit militair oogpunt.

De Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van vliegtuigen besteden gemiddeld 11 procent van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling, vier keer zo veel als in de industrie als geheel. Het NIVR raamt voorzichtig een productie van in totaal 4500 JSF-toestellen en dat zou voor Nederland een omzet met zich brengen van 6 miljard dollar. Dat zou dus bij het bedrijfsleven leiden tot 660 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen gelijk staat aan werk van 250 onderzoeksmedewerkers gedurende een periode van 25 jaar. ‘Een dergelijke kans komt de komende jaren niet meer voor,’ aldus het NIVR.

Bron: ANP/ de Volkskrant

Het NIVR rapport kunt u via onderstaande link downloaden, het is een PDF bestand van 10MB. Mocht u geen PDF reader hebben, dan kunt u die hier gratis downloaden.

NIVR-rapport: ‘JSF verankert sterke impuls aan Nederlandse kenniseconomie’

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.