Sep 26 2013

Kandidaat ambassadeur USA: de perfecte JSF verkoper

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 1:10 onder Aanschaf JSF, Global F35 News

De nieuwe US ambassadeur voor Nederland is Timothy Broas, werkzaam voor advocatenkantoor Winston & Strawn. Volgens de eigen website specialist in witte boorden criminaliteit, corruptie en productaansprakelijkheid. Het kantoor onderhoudt goede banden met Lockheed Martin (zie deze PDF, Lobby Report 2003).

De verdediging van zijn nominatie in de Amerkaanse senaat, donderdagmiddag ging als volgt:
Nederland heeft besloten, hoewel parlementaire bevestiging nog moet volgen, om 37 Joint Strike Fighters te kopen. Dat is een aanzienlijk aantal, voor welk land, klein of groot. Maar als ik ambassadeur word, zal ik mij inspannen tot het uiterste om te zorgen dat het ook doorgaat, en zal mij inspannen om ze zo ver te krijgen dat dit er meer worden”.

Wie is deze nieuwe ambassadeur?

Hij is sinds 1995 werkzaam als partner in het advocatenkantoor Winston & Strawn LLC. Ook zijn achtergrond, moet de Amerikaanse Senaat mogelijk aanspreken. Op zijn website staat vermeld dat Timotry Broas “Een vooraanstaande advocaat is met ruime ervaring in het verdedigen van witte boorden criminelen.”
Broas meldt, dat hij vooral clienten adviseert bij strafzaken en geschillen met betrekking tot overtreding of in relatie tot wetgeving inzake:
- Fraude
- FCPA (Foreign Corrupt Practices Act)
- Antitrust wetgeving (voorkomen monopolie posities)
- Corruptie
- Nationale veiligheid
- Complexe overheidsregels
- Product aansprakelijkheid

Hij verdedigt bijvoorbeeld mensen, die worden aangeklaagd op grond van deze Amerikaanse wet: “Knowingly and willfully making any false, fictitious, or fraudulent statements or representations may be a felony under the Federal Criminal False Statement Act (18 U.S.C. Sec 1001), punishable by a fine of up to $10,000, up to five years in prison, or both.

De wetten zijn goed, de advocaten nog beter.

Meer achtergrond inzake kandidaat-ambassadeur Timothy Broas

In 2012 werd hij, toen al sprake was van een mogelijke nominatie, aangeklaagd wegens het rijden onder invloed, te snel rijden en verzet bij zijn arrestatie. De serieuzere beschuldigingen werden later ingetrokken en hij is nooit formeel veroordeeld.
Timothy Broas haalde bijna US 1 miljoen op aan donaties voor Obama’s verkiezingscampagnes de afgelopen jaren. Mr. Broas zamelde voor Obama’s 2012 campagne zelfs meer dan US$500,000 op bij bekenden en “goede relaties”. Zijn benoeming wordt door sommigen gezien als beloning voor zijn loyaliteit aan het beleid van Obama.

Achtergrond Winston & Strawn – werkzaam voor o.a. Lockheed Martin

Winston & Strawn LLP is een internationaal werkend advocatenkantoor, waar ongeveer 900 advocaten werkzaam zijn in circa 15 vestigingen in de USA, Europa en Azië. Het kantoor is bekend geworden vanwege de beslissende overwinning die ze inboekten voor Microsoft Corporation in de aanklacht alsof Microsoft de antitrust wetten overtreden en een monopolie positie nastreven met bepaalde producten. Hiervan werd Microsoft vrijgesproken.
In juni 2013 kwam het kantoor Winston & Strawn nog in het nieuws na overname van de advocatenpraktijk van Gerald Shargel, de bekende en succesvolle verdediger van mafia bazen en corrupte politici.

Lobbyist voor Lockheed Martin in cruciale periode

Tot de klanten van Winston & Strawn behoren volgens de website de JSF contractpartners Lockheed Martin en Northrop Grumman. In het verleden werd door dit kantoor intensief gelobbyed (zie onderzoek) voor Lockheed Martin in de cruciale fase van JSF beslissingen tussen 1997 en 2004. Zie o.a. deze “PDF Lobbying Report Lockheed – Winston 2003

Bronnen:

NRC; 19-juli-2013; “Advocaat Timothy Broas wellicht toch ambassadeur VS in Nederland
The White House Press Office; 18 juli 2013; “President Obama Announces More Key Administration Posts”
Washington Post; 27-apr-2012; “Major Obama ‘bundler’ nominated for Dutch ambassador’s post”

JSFNieuws130927-JB/jb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.