Sep 16 2013

Zuid-Korea: Geen JSF vanwege hoge kosten en late levering

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:27 onder Andere JSF landen

Seoul – Na een langdurige competitie lijkt Boeing de race om de Zuidkoreaanse order voor nieuwe gevechtsvliegtuigen te hebben gewonnen van Lockheed. De F-35 Joint Strike Fighter valt vrijwel zeker af vanwege te hoge kosten en de late levering. Het afvallen van de JSF is een gevoelige tegenvaller voor Lockheed en de sterke wereldwijde JSF lobby.

Vorige week deden voormalige luchtmacht generaals nog een laatste verwoede lobby poging om de Defense Acquisition Program Administration (DAPA) en de regering op andere gedachten te brengen. Maar afgelopen vrijdag werd bekend dat de DAPA de Boeing F-15SE Silent Eagle zal aanbevelen als enige in aanmerking komende kandidaat in het al steeds uitgestelde F-X fase 3 project. Het gaat om 60 toestellen.
Binnen dit project worden twee typen verouderde gevechtsvliegtuigen vervangen. Lange tijd was de Lockheed F-35 de favoriete kandidaat en na de keuze van Japan in 2012 om verder te gaan met de JSF, leek het onmogelijk dat Zuid-Korea een andere keuze zou maken.

Maar DAPA heeft zich strikt gehouden aan de strakke regels voor defensie verwervingsprojecten in Zuid-Korea. DAPA President Park Geun-hye zal binnenkort de aanbeveling doorsturen aan de Defense Project Promotion Committee en Defensie Minister Kim Kwan-jin. Eind juni 2013 heeft DAPA de diverse leveranciers, waaronder met name Lockheed, de gelegenheid gegeven de prijs neerwaarts bij te stellen en het leveringspakket te optimaliseren. Dit om de te dure aanbieders alsnog gelegenheid te geven binnen het budget te komen. De Zuidkoreaanse regels laten niet toe boven een eenmaal gesteld budget uit te komen. De 60 Lockheed F-35 toestellen zouden totaal US$ 10,3 miljard (€ 8 miljard, stuksprijs all-in € 132 miljoen) moeten kosten.

Niet alleen prijs bepalend

De Boeing F-15SE Silent Eagle because blijft binnen het gestelde budget van US$ 7,4 miljard. De Lockheed F-35 komt daar enkele miljarden bovenuit. De Eurofighter Typhoon viel eerder af, vanwege het niet voldoen van de aanbieding aan de DAPA reglementen.
De Boeing F-15SE heeft betere prestaties in luchtgevechten, kan meer wapens meevoeren en heeft een grotere vliegbereik dan de F-35. Om tegemoet te komen aan de eis om “stealth” te zijn, heeft Boeing diverse verniewingen aangebracht, tevens is het toestel voorzien van de meest moderne boordelectronica, die zich kan meten met de JSF. Probleem voor de JSF is niet alleen de hogere prijs, ook de onzekerheid over de tijdige beschikbaarheid is een serieus nadeel voor Zuid-Korea, dat gelet op de dreiging vanuit Noord-Korea dringend om modern materieel verlegen is. Tevens biedt Boeing aan Zuid-Korea veel meer werkgelegenheid en daadwerkelijke deelname aan de productie en doorontwikkeling, dan Lockheed.

Lockheed blijft nog knokken voor order

Lockheed ligt zich nog niet neer bij de beslissing en zal via lobbyisten, en via de Amerikaanse regering, er alles aan doen het nut de de noodzaak van de JSF onder de aandacht van de Zuidkoreaanse parlementariërs te brengen. Het parlement heeft uiteindelijk het laatste woord.

Bron:
The Chosun Ilbo (South Korea); diverse artikelen; juni, augustus en september 2013
Laatste nieuws: Chosun Ilbol 16-sep-2013; Boeing to Win Fighter Project Despite Veterans’ Pleas

JSFNieuws130916-JB/jb

One Response to “Zuid-Korea: Geen JSF vanwege hoge kosten en late levering”

  1. Hendrikson 16 Sep 2013 at 21:45

    Ik ben jaloers op de Koreanen. Maar helaas heeft de heer Balkenende 3 jaar geleden een meesterzet gepleegd. Door toe te stemmen met de modernisering van de atoomwapens behouden we de atoomtaak van de KLu. By default betekent dit dat we een Amerikaans toestel moeten kopen.
    Dan komen we bijna automatische uit bij de F-35, de vliegende Fyra.

    JP bedankt voor het vernietigen van de KLu, maar je bent je verkiezingsbeloften aan je financiers nagekomen….

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.