Mei 03 2008

Pauze in testvluchten JSF prototype AA-1

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 23:06 onder Ontwikkeling JSF

UPDATED 4 mei 2008

Fort Worth (USA) - Sinds begin april staat het JSF prototype AA-1 aan de grond. Er is sprake van regulier onderhoud en het laden van softwarewijzigingen. Binnenkort zal het testen met volle kracht hervat worden, mede door het beschikbaar komen van meer toestellen.

Vandaag is het precies een jaar geleden, dat het enige vliegende prototype van de JSF, de AA-1, na een storing met de Electric Hydraulic Actuators een voorzorgslanding moest maken tijdens de 19e testvlucht. Hierbij raakte het landingsgestel beschadigd. Kostbaar herontwerp van een aantal besturingscomponenten was het gevolg, zoals Bloomberg rapporteerde medio 2007. Later, in augustus 2007, ontstonden tevens problemen met de motor en met de generator voor de stroomvoorziening. Na een stilstand van zeven maanden hervatte de AA-1 begin december het testprogramma.

40 vluchten gemaakt

Sinds 3 mei vorig jaar zijn 21 vluchten gemaakt, wat het totaal aantal testvluchten op 40 brengt (48 vlieguren). Het oorspronkelijke testplan voorziet voor het prototype AA-1 in 100-150 vluchten totaal en 6-8 vluchten per maand gemiddeld. Begin april werd eveneens een verkorte vlucht gemaakt, hierover berichtten wij eerder. Lockheed Martin benadrukte dat van een storing geen sprake was. Sinds 2 april staat het toestel aan de grond voor verplichte inspecties, voor gepland onderhoud en voor het laden van nieuwe software. Het overbrengen van het toestel naar Edwards Airforcebase is een maand uitgesteld, van half april naar eind mei. Op Edwards moeten bepaalde motortests plaats vinden. Later in juni keert de JSF AA-1 weer terug naar Fort Worth.

Opleiding technici

Inmiddels wordt een groep technici opgeleid om het onderhoud aan de later dit jaar beschikbare extra JSF prototypes te kunnen uitvoeren. Dit berichtte Lockheed Martin gisteren. Kimberley Gavaletz, Lockheed-Martin’s vice-president voor F-35 Autonomic Logistics/Global Sustainment hierover: “Het testen van de JSF F-35 Lightning II zal snel beginnen toe te nemen op Edwards Air Force Base en op de marine basis Patuxent River. En is het goed te weten dat de onderhoudstechnici in staat zullen zijn de F-35 in topconditie te houden”.

Update:
Op 4 mei 2008 bevestigt een artikel in Star Telegram de juistheid van deze informatie.

JSFNIEUWS080503-KR/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.