Jul 18 2008

Denemarken beoogt open competitie

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 17:32 onder Andere JSF landen

FARNBOROUGH, Engeland – Denemarken heeft besloten tot een grondige analyse en een open competitie voordat besloten wordt welk toestel het koopt ter vervanging van haar F-16s.

Belang open competitie

Een Deense defensie woordvoerder zei in een interview afgelopen woensdag op de internationale luchtvaartbeurs Farnborough dat Denemarken het komende jaar zorgvuldig haar prioriteiten evalueert alvorens besloten wordt tot de aanschaf van de F-35 Lightning II van Lockheed of een concurrerend toestel. “We hebben een 100% open competitie” zei luitenant-kolonel Anders Rex, de F-16 piloot van de Deense luchtmacht die aan het hoofd staat van het team dat advies zal uitbrengen aan de Deense regering.

“Dit móet een open competitie zijn” zegt Rex. “We moeten het juiste toestel voor Denemarken krijgen”.

Concurrenten

Een belangrijke stimulans voor de Deense competitie is afkomstig uit buurland Zweden. Hier vanuit wordt door Saab de nieuwe versie van de Gripen gepositioneerd als een meer economisch en capabel alternatief voor de F-35. Om het economische aspect kracht bij te zetten biedt het Zweedse team in samenhang met de offerte een pakket van directe compensatie orders aan, gelijk aan 100% van de aanschafprijs van de gevechtsvliegtuigen.

In december vorig jaar besloot het Eurofighter consortium zich terug te trekken uit de Deense competitie met als reden dat er geen vertrouwen (meer) bestond in de openheid en objectiviteit van de evaluatie. Eurofighter is aangemoedigd om van gedachten te veranderen, zegt Anders, maar heeft slechts tot vandaag (18 juli) de tijd om een voorstel bij het Deense team in te dienen.

Ook in Noorwegen is de competitie voor de vervanging van de F-16 inmiddels beperkt tot de Gripen en de F-35. Een definitief besluit wordt mogelijk dit jaar nog genomen. Op dit moment zijn in Denemarken 3 toestellen betrokken bij de evaluatie: de F-35, de Gripen en de onlangs toegevoegde Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Politieke factoren

Rex vertelt dat de beslissing welk type vliegtuig aangeschaft zal worden gebaseerd op een proces dat uit vijf onderdelen bestaat. Het (door zijn team) te leveren militaire advies is slecht één van deze factoren. “Het is een politieke beslissing”, zei Rex.

Een andere overweging betreft de buitenlandse politiek van Denemarken, zoals haar toekomstige rol bij het bieden van militaire ondersteuning aan de NAVO en de coalitie troepen in Afghanistan; de vraag òf nieuwe gevechtsvliegtuigen nodig zijn en zonodig welk type; de rol van de Deense industrie in de produktie van deze toestellen; en de totale economische analyse. Tegelijkertijd stellen defensie experts de 10-jaarlijkse defensie visie op, analoog aan het 4-jaarlijkse ‘defense review’ van het Pentagon, dat het uitganspunt vormt voor het defensie beleid, materieel verwerving en de bugettering.

Het doel is om alle politieke beslissingen genomen te hebben medio 2009 en een planning gereed te hebben voor de aanschaf van nieuwe toestellen, inclusief het komende vijf-jaarlijkse budget voor 2009-2014. “Voor die tijd zal al geld uitgegeven moeten worden” stelt Rex. “Het is noodzakelijk om [nu al] te beginnen met het opbouwen van de infrastructuur en het trainen van de mensen”.

Militaire criteria

Denemarken moet zorgvuldig overwegen welk type vliegtuig en eigenschappen haar luchtmacht nodig heeft: een puur gevechtsvliegtuig, zoals de F-16, bedoeld voor lucht-lucht gevechten, of een type dat beter geschikt is voor zowel onderscheppings missies als grondaanvalstaken. Echter een andere belangrijke factor vanuit een militair standpunt is volgens Rex de vraag welk toestel het meest geschikt is om te kunnen opereren in gezamenlijke missies met de VS en andere NAVO landen.

“We zijn een klein land met een klein budget, we kunnen ons geen twee verschillende vliegtuigen permiteren” concludeert Rex.

Bron: Star-Telegram: Denmark says it will hold open contest for next-gen fighter.

JSFNIEUWS080718-NB/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.