Jul 22 2008

Terugblik op de Farnborough beurs

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:42 onder Aanschaf JSF

Den Haag – De vorige week in Engeland gehouden Internationale Luchtvaartbeurs Farnborough trok dit jaar meer dan gemiddeld belangstelling vanuit Nederland gelet op de lopende discussie over de F-16 vervanging.

Na de verrassende wending in de Nederlandse JSF discussie eind mei 2008, waarbij de PvdA er in slaagde een motie er doorgedrukt te krijgen met een pleidooi voor meer onafhankelijkheid en meer kandidaten, volgde begin juli 2008 een aanvullende debat om hieraan invulling te geven. De wens van de PvdA om de Super Hornet te betrekken in de evaluatie werd niet gehonoreerd.

Bezoek Farnborough

Het hernieuwde debat zorgde voor extra interesse voor het bezoek van de Nederlandse Vaste Kamercommissie voor Defensie aan de Internationale Luchtvaartbeurs Farnborough op maandag 14 juli 2008. Al vroeg vertrok vanaf Rotterdam Airport de Fokker 60 van onze Koninklijke Luchtmacht richting Farnborough met aan boord een uitgebreide delegatie leden van de Tweede Kamer en Eerste Kamer en daarnaast een aantal personen betrokken in Project Vervanging F-16.
Nadat onze bescheiden Fokker op Farnborough geparkeerd werd naast de talrijke aanwezige en maandagmorgen voortdurend binnenkomende luxe zakenjets die tal van defensie- en industriekopstukken naar Farnborough brachten, maakte de Nederlandse delegatie een rondgang. Bij Dassault was men kennelijk niet welkom, deze werd overgeslagen. Wel werden Eurofighter, Lockheed en Saab bezocht. Een naar Engeland afgereisde NRC journalist deed dinsdag uitgebreid verslag onder de titel “Kamerleden op jacht naar alternatief voor JSF”.

Ook de internationale luchtvaartpers volgde het bezoek met aandacht, zoals blijkt uit een artikel in Aviation Week en Flight International.

Afwijzing Dassault en Eurofighter

Al in juni hadden het Franse Dassault en Eurofighter laten weten weinig behoefte te voelen aan deelname aan een hernieuwde kandidaten evaluatie. Deze commerciële realiteit kon de Kamer op 3 juli niet verhinderen om Staatssecretaris Jack de Vries toch op pad te sturen om deze fabrikanten op andere gedachten te brengen. Op 8 juli bezocht hij deze bedrijven op een bij voorbaat hopeloze missie. Uitwerking van een compleet voorstel, inclusief simuleren van allerlei opgegeven operationele scenario’s, is een kostbare zaak. Bovendien is het commercieel ongunstig om bij een keuze voor deelname in een competitie later als verliezer uit de bus te komen. Dat werkt nadelig in de competitie in andere landen. De Nederlandse delegatie en journalisten kregen op Farnborough dan ook te horen, bij monde van Eurofighter topman CEO Aloysius Rauen: “We zouden verheugd geweest zijn deel te nemen in een werkelijke competitie, maar zo als wij het bekijken heeft Nederland al een besluit genomen de JSF te kopen; en deze analyse is niet meer dan een bevestiging van een beslissing die al genomen is”.

Staatssecretaris Jack de Vries kon dan ook niet anders dan vrijdag 18 juli 2008 de Kamer op de hoogte stellen van het feit dat Dassault en Eurofighter definitief hadden afgehaakt in de JSF competitie, zoals Trouw en Aviation Week berichtten.

Verrassende wending

In mei 2008 was er nog sprake van een korte en snelle evaluatie, conform regeerakkoord van JSF versus Eurofighter en Rafale. De kandidatuur van de F-16 Block 60 als opvolger kon nauwelijks relevant genoemd worden. Wanneer de Kamer eind mei niet toegelaten had dat de door PvdA geïnspireerde motie over “meer kandidaten” en “meer onafhankelijkheid en transparantie” was aangenomen, dan had de kandidatenevaluatie nu beëindigd kunnen worden door het afhaken van Eurofighter en Rafale. Doordat nu, de sinds 2000 uit beeld zijnde, Gripen in de race is gekomen met de nieuwe generatie SAAB Gripen NG blijft de discussie formeel nog voortduren. En uit de rapportage op NOVA TV zaterdag 19 juli blijkt wel dat deze plotselinge concurrent de zaak serieus oppakt (klik onderaan op symbool video).

JSFNIEUWS080722-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.