Aug 11 2008

Japan: uitstel JSF en voorlopig keuze tussenoplossing

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 15:34 onder Andere JSF landen

Den Haag – Japan heeft het uitbrengen van een offerte aanvraag in haar F-X competitie uitgesteld naar 2009. Algemeen aangenomen werd tot nu toe dat de F-35 Joint Strike Fighter de grote kanshebber is in deze F-X competitie. Japan werd telkens als een van de meest waarschijnlijke JSF klanten genoemd.

Het Ministerie van Defensie in Tokyo heeft al eerder de offerte aanvraag (RFP = Request for Proposal) in de F-X competitie verschoven van 2007 naar 2008; en nu dus van 2008 naar 2009. De F-X competitie heeft tot doel een opvolger te kiezen voor de F-4 Phantom straaljagers. Japan heeft eerder aangegeven bij voorkeur de F-22 Raptor te willen kopen, maar dit wordt verhinderd door Amerikaanse wetgeving. De USA heeft bij Japan telkens aangedrongen op de aankoop van de F-35 JSF. Omdat deze niet eerder dan in 2016 voor Japan beschikbaar komen, zoekt Japan nu naar fondsen om als tussenoplossing circa 40 extra F-15 Eagle straaljagers te kopen, hoewel Japan ook informatie heeft gevraagd bij Dassault (Rafale) en Eurofighter (Typhoon). Omdat Japan al 200 F-15J Eagle straaljagers heeft, is een keuze voor de nieuwste versie van dit toestel het meest waarschijnlijk.

Defensie analisen wijzen er op, dat de aanschaf van 40 nieuwe F-15’s, met een levensduur van 30 tot 40 jaar ten koste zal gaan van het aantal aan te schaffen F-35 JSF straaljagers en het mogelijk maakt voor Japan de beslissing voor aanschaf van de F-35 JSF nog verder uit te stellen, totdat meer onzekerheden over de prestaties en prijs van dit toestel zijn weggenomen.

Bron: Flight International 09-aug-2008 “Japan to delay fighter RFP once again

JSFNIEUWS080811-NB/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.