Sep 30 2006

$340 miljoen voor alternatieve JSF motor

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:43 onder Ontwikkeling JSF

Afgelopen vrijdag stemde het Amerikaanse Congress in met een voorstel om het alternatieve motorproject, de F136 van General Electric/Rolls Royce, te blijven ondersteunen. Eerder dit jaar werd door de Bush regering besloten om dit prject stop te zetten om geld te besparen, maar dat is nu dus door het Congress teruggedraait. Het tweede motorproject krijgt nu een financiële injectie van $340 miljoen.

Groot Brittanie, dat $2 miljard in de ontwikkeling van de JSF heeft gestoken dreigde uit het JSF project te stappen wanneer het motorproject, dat erg belangrijk is voor Rolls Royce, werd stopgezet. Eerder werd door de Amerikanen al besloten om de helft van het $400 miljoen dollar kostende project te geven, maar nu wordt dus bijna de volle mep betaald door de VS.

Het besluit, dat onderdeel was van het recordbudget van het Pentagon voor 2007, is een belangrijke ontwikkeling in het internationale programma, dat de afgelopen maanden nogal wat spannende momenten kende. Naast het alternatieve motorproject is er ook geld vrijgemaakt voor de aankoop van twee toestellen dit jaar, en zes voor volgend jaar. De Amerikaanse marine kan volgend jaar ook zes toestellen aanschaffen, ondanks het feit dat ze eigenlijk het JSF programma willen vertragen. De Amerikaanse luchtmacht liet daarintegen onlangs weten het JSF programma juist niet te willen vertragen om zo kostenoverschrijdingen te voorkomen.

Een tweede motorprogramma wordt door vele politici in de VS gezien als pure geldverspilling, maar dat is niet helemaal correct. Door meerdere motorbouwers met elkaar te laten concurreren zal de aanschafprijs van de motoren lager uitvallen en zal de kwaliteit doen verbeteren.
De F135 motor van Pratt & Whitney, welke een grote voorsprong heeft op de F136, kampte bijvoorbeeld eerder dit jaar met hitteproblemen. P&W zal er dus alles aan moeten doen om dat probleem op te lossen.
Tijdens de ontwikkeling van de F-16 was er ook concurrentie tussen verschillende motorbouwers, wat uiteindelijk resulteerde in een lagere aanschafprijs.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.