Aug 19 2008

Lockheed presenteert volgende week Nederlandse JSF aanbod

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 8:04 onder Aanschaf JSF

Den Haag – De regering is weer aan de slag. Kamerleden en medewerkers komen weer één voor één terug van vakantie om zich op te maken voor de nieuwe vergaderperiode, die begin september aanvangt. Wat betreft de JSF kunnen ze direct weer in actie komen, want voor de komende weken vinden diverse belangrijke gebeurtenissen plaats in het JSF dossier.

Op maandag 25 augustus zal Executive Vice President van Lockheed Martin de heer Tom Burbage hoogstpersoonlijk de geactualiseerde beantwoording op de Questionnaire inzake de JSF F-35A Lightning II aankoop in Den Haag komen overhandigen. Deze Questionnaire (aanvraag voor nadere informatie) is eind juni aangevraagd door ons Ministerie van Defensie bij de diverse fabrikanten.
Op maandag 25 augustus in de middag zal Tom Burbage in een persconferentie een publieke toelichting te geven op het actuele aanbod van Lockheed Martin aan onze defensie en industrie.
Vervolgens zal Tom Burbage op dinsdagmorgen 26 augustus in het CAOP conferentiecentrum aan de Lange Voorhout in Den Haag een persoonlijke ontmoeting hebben met diverse Kamerleden van de Vaste Commissie voor Defensie om meer vertrouwelijk en in detail in te gaan op hun vragen over het aanbod.

Business Case

Intussen vindt achter de schermen intensief overleg plaats tussen de ambtenaren van Economische Zaken en de NIFARP om dichter bij elkaar te komen in de kwestie van het afdrachtspercentage in de Business Case. De NIFARP is druk doende met de voorbereiding van een eventuele arbitragezaak. In de aanloop naar Prinsjesdag worden het nog spannende weken in het JSF dossier.

Tijdschema JSF aankoop

Wanneer u bij het lezen een indruk wilt hebben van het gehanteerde tijdschema in het JSF dossier, dan kunt u deze lijst er op na slaan die door het Ministerie van Defensie in mei 2008 is verstrekt aan de Tweede Kamer : Overzicht datums in JSF Project.

Definities JSF project

Wanneer u bij het lezen de betekenis van bepaalde begrippen wilt weten in het JSF dossier, dan kunt u deze lijst er op na slaan die door het Ministerie van Defensie in mei 2008 is verstrekt aan de Tweede Kamer : Lijst afkortingen/definities JSF Project.

JSFNIEUWS080818-NB/nb

One Response to “Lockheed presenteert volgende week Nederlandse JSF aanbod”

 1. Tinuxon 19 Aug 2008 at 22:20

  De afgelopen tijd heb ik met vol interesse de berichtgevingen gevolgd in de media over de lopende JSF discussie.

  Over de diepgang van de artikelen geen klachten, alleen het bevreemd mij zeer dat er geen technische gegevens voorhanden zijn waaruit nu is op te maken wat de geplande capaciteiten en data van inzetbaarheid zijn voor de JSF.
  Mooie woorden in diverse actualiteiten programma’s en documentaires op Discovery, maar wat de uitgangswaarden zijn waaruit enige onderbouwing is op te maken ?
  Zodoende heb ik met de andere kandidaten ook geen vergelijkingstabel kunnen maken, die de “geweldige” eigenschappen van Lockheed onderbouwen.

  Lockheed, de KLu en Min. Def. kunnen danwel al een vast aankoop plan klaar hebben liggen voor de JSF sinds 2002, de grote vraag is of de gewekte verwachtingen wel waargemaakt kunnen worden? De geschiedenis leert dat de Amerikanen voldoende praktijk gevallen hebben waar achteraf continue aangesleuteld moest worden om de gewekte verwachtingen in te lossen (o.a. F100 - F105 - F22), danwel het nog steeds niet redden (F18).

  Vooral het thema - stealth - doet het erg goed, en is volgens de voorstanders al een punt waarop de overige kandidaten afvallen.
  Gezien de huidige ontwikkelingen op radar en opsporingsgebied zijn hier al wat voordelen de afgelopen jaren in de praktijk afgestreept. Dat het nu vooral met verf en electronische middelen bereikt moet worden, geeft al aan dat het een trucje is dat over zijn hoogtepunt heen is.
  Van belang is dan ook vooral de techniek waarmee de nieuwe Russische 5e generatie fighter zal zijn uitgerust, deze zal de komende decennia de F22 en F35 het leven erg zuur kunnen maken, zie de SU 27- 35 Flankers, die de Amerikaanse F15 sinds hun verschijnen nog steeds in hun schaduw hebben.

  Terugkomend op de ontbrekende spec’s om een realistisch beeld te verkrijgen van het Nederlandse troetelkindje - de JSF- , als we de gevraagde capaciteiten nu afstemmen met de praktijk bij de Nederlandse strijdkrachten en hun inzet heden tendagen, is in het geheel niet gebleken dat zij hiervoor dienen te beschikken over een - volledig stealth - toestel, zij heeft tot opheden geen 1e lijns aanvalsuitvoeringen gedaan, en zal volgens opgave van Min. Def. en de regering hier ook niet voor worden ingezet.
  Dit laat dan dus ook zien dat er zoals op meerdere gebieden en niveau’s wordt geijverd om het JSF plan van tafel te krijgen voor een meer geschiktere en efficientere opvolger voor de F16 dan de over de top zijnde JSF.

  Blijft natuurlijk het punt: hoe moeten de voorstanders dit nu weer onderbouwen dat zij op hun allang vastgelegde aanschaf voor de JSF terugmoeten komen en zo bijna onmogelijk geen gezichtsverlies oplopen, en de KLu niet met het gevoel op te zadelen de komende decennia met voor hun een “lelijk eendje te moeten opereren?
  Zal de Amerikaanse lobby toch weer te sterk blijken en de belastingbetaler het gelach moeten accepteren?

  Ik zie dan ook uit naar uw reactie welke mijn vele open vragen op dit belangrijke thema eindelijk kunnen beantwoorden.

  COMMENTAAR REDACTIE: Juli / AUgustus is publicitair gezien niet zo’n optimale tijd, en door afwezigheid van redactieleden en auteurs hebben we nog niet veel aandacht besteed aan de actuele kandidatenvergelijking tussen JSF F-35A, F-16 Block 60 en Saab JAS39E Gripen NG. Van diverse auteurs hebben we begrepen dat er een en ander op stapel staat. Blijf dus de komende weken onze site goed volgen. U zult over de door u (heel terecht) aangekaarte thema’s zeker het nodige gaan lezen.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.