Aug 20 2008

Rollout tweede F-35B prototype

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 17:09 onder Ontwikkeling JSF

Fort Worth (USA) – Op zaterdag 16 augustus voltooide Lockheed Martin de assemblage van het vierde JSF F-35 toestel, een F-35B STOVL. Na deze zogeheten roll-out zijn enkele maanden van grondtests nodig voordat het toestel begin 2009 het luchtruim zal kiezen.

Met een JSF F-35B STOVL voor grondtests (de BG-1), twee in het testvliegprogramma (de AA-1 en de BF-1) is dit de vierde complete JSF. Daarnaast zijn er nog 6 in het stadium van eindassemblage en 14 in diverse andere stadia van productie. Dan Crowley, executive vice-president en general manager van het F-35 programma: “De voltooing van onze vierde F-35 – en de steeds toenemende serie toestellen die zich daarachter vormt – laat zien dat er een toenemende regelmaat komt in onze productielijn. Binnen enkele dagen zullen alle drie F-35 varianten op de eindassemblage staan omdat dan de eerste F-35C CV (carrier variant) centrale romp wordt aangeleverd. Vanaf de allereerste F-35 is de assemblage kwaliteit van een nooit eerder vertoonde kwaliteit; en elk opvolgend vliegtuig past beter in elkaar dan het toestel er aan voorafgaand.”

BF-1 en BF-2 planning

Deze tweede JSF F-35B, de BF-2, werd direct overgebracht naar de flightline, waar het eerst gedurende enkele maanden een uitgebreide batterij grondtests zal ondergaan voordat het de eerste vlucht zal maken begin 2009.
De eerste JSF F-35B (de BF-1) maakte de eerste vlucht op conventionele wijze op 11 juni. Maar de tests van de STOVL modus vergt aanpassingen aan de motor, zoals we eerder berichtten op 9 augustus. Deze aanpassingen aan de motor zijn nodig na een langdurige reeks problemen met de motor, uiteindelijk resulterend in tijdrovende ontwerpaanpassingen. Als alles mee zou zitten zou dit in het vierde kwartaal klaar kunnen zijn, waarna begin 2009 de daadwerkelijke STOVL tests zouden kunnen beginnen. Diverse deskundigen betwijfelden al of dit haalbaar zou zijn. Bij monde van Lockheed Martin woordvoerder John Kent is begin augustus gezegd dat inderdaad deze tests waarschijnlijk zullen starten rond het begin van het tweede kwartaal 2009, drie maanden later dus.

Bron: Persbericht Lockheed Martin 18-aug-2008

JSFNIEUWS080820-KR/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.