Aug 28 2008

Super Hornet in Denemarken wel tegenover JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 16:44 onder Andere JSF landen

Den Haag – De motie van onze Tweede Kamer begin juli om de Super Hornet te betrekken in de kandidaten evaluatie haalde geen meerderheid. Desondanks blijft Boeing het proberen in andere Europese landen. Deze week ontving Denemarken de Super Hornet aanbieding.

In maart 2008 overtuigden Boeing vertegenwoordigers de Deense regering ervan dat het goed zou zijn hen mee te laten doen in de competitie ter vervanging van de F-16. Hierop gaf de Deense regering 5 maanden de tijd (een normaal gebruikelijke tijd voor een reactie op een RFI of Questionnaire) aan Boeing om alsnog een reactie op de RFI (Request for Information) uit te brengen. Bijzonder was dat Boeing nog mocht deelnemen, nadat van de andere aanbieders (JSF en Saab Gripen NG) de RFI al binnen was. Op 15 augustus 2008 heeft Boeing formeel een aanbod uitgebracht aan de Deense regering inzake de Super Hornet; opmerkelijk genoeg in samenwerking met de US Navy. Een Deens team zal dit najaar in het kader van de RFI daadwerkelijke testvluchten ter evaluatie uitvoeren op de F/A-18E/F.

Boeing zeer actief als JSF concurrent

Denemarken is het derde land dat een aanbieding krijgt voor de Super Hornet de afgelopen paar maanden. Brazilië kreeg een aanbod voor 36 stuks in het kader van hun F-X2 competitie en India kreeg een aanbod voor 126 stuks in het kader van hun Medium Multi-Role Combat Aircraft programma. In deze beide competities speelt de JSF geen rol, vanwege de bescherming van bepaalde gevoelige technologiën. Wel doen de F-16 Block 60 en de Saab Gripen NG mee in deze competities. Australië bevestigde eerder dit jaar de aankoop van 24 Super Hornets om de vertraging in het JSF programma operationeel te kunnen opvangen in de periode 2012-2016. Daarnaast neemt de kans op aanvullende US Navy orders telkens toe als er nieuwe vertragingen zijn in het JSF Programma. In Finland werd deze maand een kantoor geopend om onder andere de Super Hornet te promoten als opvolger van de oude F/A-18 Hornet van de Finse Luchtmacht die het komende decennium op het programma staat.

Aanvaring met JSF Program Office

Eerder deze zomer vond een opmerkelijke aanvaring plaats tussen Generaal Davis van het JSF Program Office en Boeing over de wijze waarop Boeing de concurrentie voert.
Tegenover Flight International beschuldigde Davis Boeing er van berichten te verspreiden over verder te verwachten kosten overschrijdingen en vertragingen in het JSF programma. Boeing zou tegenover klanten benadrukken dat Boeing honderden Super Hornets had geleverd “op tijd en binnen budget, terwijl de JSF 50% kostenstijging en 18 maanden vertraging rapporteerde in de eerste zeven jaar van de ontwikkeling” . Davis verantwoordelijk voor het JSF Program Office, bevestigde dat dit waar was, maar voegde er aan toe: “De Super Hornet is niet anders dan een opgewaardeerd jaren zeventig toestel. Hoe moeilijk is dat?”. Tot slot zei Davis, dat als een fabrikant zo veel negatiefs gaat zeggen over een ander toestel, er waarschijnlijk iets aan de hand is met het eigen toestel.

Bronnen:
Aviation Week, 28 augustus 2008 “Danish Super Hornet Proposal
Flight International, 18 juli 2008 “F35 leader accuses Boeing of spreading lies

JSFNIEUWS080828-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.