Aug 30 2008

Israël en Singapore mogelijk volgende JSF partners

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 17:14 onder Andere JSF landen

Williamsburg, VA (USA) – Israël kan het tiende JSF partnerland worden, gelet op de plannen van dit land om een principe overeenkomst te tekenen voor de aanschaf van de eerste 25 F-35 (JSF) toestellen in het voorjaar of de zomer van 2009.

Israël heeft al een “letter of request for information” ondertekend. Het JSF Program Office werkt op dit moment aan de uitwerking van een voorstel voor Israël ten aanzien van de Israëlische vereisten en prijzen. Israël betaalt niet mee aan de ontwikkeling van de JSF, maar is wel officieel toegelaten als “waarnemer” in het ontwikkelingsproces van de JSF.
Volgens Generaal Davis (hoofd JSF Program Office) is het de bedoeling dat Israël een zogeheten “Letter of acceptance” tekent in de eerste helft van 2009, waarin de intentie tot aanschaf van de eerste 25 F-35 (JSF) toestellen wordt vastgelegd. Daarmee wordt Israël mogelijk het eerste land buiten de huidige JSF partnerlanden dat kiest voor de JSF. Op dit moment is Israël voortvarend op zoek naar de verwerving van een 5e generatie toestel. En in feite komt dan alleen de JSF in aanmerking. Met een dergelijk toestel zou het “stealth” aanvallen van Iran militair gezien meer haalbaar zijn. Davis zei eerder dat in 2011 begonnen kan worden met de bouw van toestellen voor Israël, maar dat levering niet eerder kan plaats vinden buiten de USA voordat alle testvluchten zijn voltooid. Letterlijk zei hij: “We moeten er zeker van zijn dat het vliegtuig presteert zoals ontworpen. Hoewel ze de training al in 2013 of zo kunnen starten, kunnen de toestellen niet eerder dan in 2014 de USA verlaten”.
Israëlische bronnen bevestigen het voornemen tot aanschaf van 25 F-35’s, zonder iets te willen zeggen over latere aanschafplannen.

Singapore en andere landen

Singapore heeft een aantal documenten ondertekend om vertrouwelijke informatie over het JSF programma uit te wisselen. Op basis hiervan vindt verdere informatie voorziening plaats gevonden aan Singapore. Singapore bestudeert dit momenteel. De volgende stap is het uitbrengen van een “letter of request” aan het JSF Program Office voor een voorstel. Volgens generaal Davis is het zo dat, hoewel Singapore de toestellen ongeveer tegelijk met Israël wil ontvangen, dit iets later zal kunnen worden vanwege de vereiste toestemmingen en papierwinkel. Singapore is sinds 2003 “waarnemend partner” in de ontwikkelingsfase van de JSF. Singapore betaalt niet mee in de ontwikkelingskosten van de JSF.

Inzake de totale marktontwikkeling en marktkansen meldt Generaal Davis dat hij “very-low-level” discussies heeft gehad met Spanje, Griekenland, India, Japan en Zuid-Korea. Deze landen willen op de hoogte blijven van de JSF ontwikkeling en monitoren het programma ten aanzien van capaciteiten en kosten. Volgens Generaal Davis ligt hun behoefte wat verder weg in de tijd. Deze week werd bekend dat aan Brazilië (nog) geen F-35 (JSF) toestellen worden aangeboden in verband met bepaalde geheime technologiën. Dit ligt voor Israël en Singapore als zeer goede US bondgenoten anders. Voor een totaal overzicht van de JSF marktkansen verwijzen we naar het artikel “Markt voor JSF” van 30 juni 2008.

Bron: o.a. artikel uit Inside the Airforce 29-aug-2008

JSFNIEUWS080830-GK/gk

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.