Sep 30 2008

Super Hornet aankoop US Navy ten koste F-35C JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 19:52 onder Andere JSF landen, Concurrentie

Arlington,VA (USA) -Op 25 september berichtten we reeds over de goedkeuring van de Amerikaanse Defensiebegroting voor Fiscaal Jaar FY2009. Daarin zagen we aanwijzingen voor de voorbereiding van een nieuwe meerjarige aankoop van Boeing F/A-18 Super Hornets voor de US Navy. Prijsonderhandelingen met Boeing hierover vinden op dit moment plaats.

De Amerikaanse marine (US Navy) gaf begin maart 2008 al aan de aankoop te overwegen van 69 stuks Boeing F/A-18E/F Super Hornet jagers om het gat te vullen dat gaat ontstaan rond 2015-2018 door het afstoten van de huidige F/A 18 Hornet (oude type). Het gat ontstaat door twee oorzaken. Hoofdoorzaak: de vertraging in het JSF programma, dat inmiddels qua Initial Operation Capability datum voor de US Navy ruim twee jaar achter ligt op schema. Tweede oorzaak: de huidige F-18 Hornets werden en worden in hoog tempo “op” gevlogen en zwaarder belast in de intensieve activiteiten in de oorlog in Irak en Afghanistan.
Vanwege de vertraging in de levering van de F-35C JSF’s en het dreigende capaciteitsgat dat dreigt voor de US Navy, mag een nieuwe meerjarige investering in Super Hornets worden voorbereid. Hiervoor waren al aanwijzingen in de Defensiebegroting voor FY2009.

Ten koste van F-35C JSF

Boeing en de US Navy onderhandelen momenteel over de prijs voor een vijf jarige “meerjaren aankoop” voor 150 tot 160 toestellen. Dit is inclusief de 90 F/A-18 Super Hornets die al gepland waren voor FY2010 en FY2011. Hier komen er dus 60 tot 70 extra bij. Een vijf jaren overeenkomst zou doorlopen tot in FY2014 met afleveringen aan de vloot gedurende FY2016. Vrijwel zeker betekent dit een verdringingseffect ten koste van de F-35C. Want, zoals bekend, elke aankoop van een F/A-18 Super Hornet betekent evenredig de aankoop van een F-35C JSF minder in de toekomst.
In 2001 was nog sprake van 769 F-35C’s (Carrier Variant) voor de US Navy. Later is dit teruggebracht naar 340 stuks. Door de stapsgewijze extra aankoop van maar liefst 150 tot 160 F/A-18 Super Hornets zal dit aantal mogelijk dalen tot ruim onder de 200 F-35C waardoor de levensvatbaarheid van de F-35C als aparte versie onder druk komt te staan. Boeing promoot al jaren actief de Super Hornet als alternatief (zie Janes Defence Weekly 13-mei-2005 “Boeing hedges against JSF delays”) voor de JSF. Extra orders voor de US Navy en een order vanuit Australië bewijzen dat Boeing hiermee de positie van de JSF kan bedreigen, tot groot ongenoegen van Generaal Davis van het JSF Program Office, die deze zomer Boeing beschuldigde van oneerlijke concurrentiemethoden (zie FlightGlobal, 18-jul-2008; “F35 leader accuses Boeing of spreading lies”).

JSFNIEUWS080930-GK/gk

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.