Sep 30 2008

SAAB Gripen levert resterende antwoorden in op Questionnaire

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:20 onder Aanschaf JSF, Concurrentie

Den Haag - Alle resterende antwoorden op de questionnaire van het Ministerie of Defensie zijn maandag 29 september door de Zweedse vliegtuigbouwer Saab/Gripen International overhandigd aan de Nederlandse Defensie Materieel Organisatie DMO.

De antwoorden spelen een rol in de kandidatenvergelijking die momenteel gaande is tussen de kandidaten voor de opvolging van de F-16.
Saab/Gripen topman Magnus Olsson verklaarde ervan overtuigd te zijn dat Saab/Gripen op de vele vragen van het Nederlandse ministerie ‘heldere en gedegen antwoorden’ heeft gegeven. “De Saab/Gripen NG is het beste toestel voor de beste prijs”, aldus Olsson, die zei te vertrouwen op een open en transparant proces van vergelijking en besluitvorming in Nederland. Olsson herhaalde zijn eerdere uitnodiging te komen tot een open uitwisseling met de Nederlandse luchtmacht, zodat zowel piloten als beleidsverantwoordelijken een goed inzicht krijgen in de mogelijkheden van de Saab/Gripen NG.
Behalve Saab/Gripen was ook het Zweede Försvarets Materielverk (FMV - het Zweedse equivalent van het Nederlandse DMO) vandaag aanwezig in verband met de overhandiging van geclassificeerde informatie.

Na uitstel nog aanvullende vragen

Al op 25 augustus van dit jaar kon Saab/Gripen veel van de door het ministerie gestelde vragen van een antwoord voorzien, maar om alle vragen te kunnen beantwoorden was onder meer toestemming nodig van Amerikaanse autoriteiten (in de vorm van ‘marketing licenses’). Op 25 augustus beloofde Saab/Gripen daarom de ontbrekende informatie voor 30 september 2008 te zullen aanbieden, waarna staatssecretaris De Vries uitstel verleende tot deze datum. Ook 100 aanvullende vragen die het ministerie van Defensie op 12 september jl. aan Saab/Gripen had voorgelegd, zijn vandaag door Saab/Gripen beantwoord. Het is onduidelijk waar deze 100 aanvullende vragen over gaan en of deze ook voor de andere kandidaten gesteld zijn (JSF en F-16 Block 60). Het is opmerkelijk dat gedurende de looptijd van een Request for Information tussentijds aan een leverancier aanvullende vragen worden gesteld. Over het inleveren van de vragen voor de JSF en F-16 Block 60 is verder niets vernomen.

Besprekingen met industrie

Momenteel is Saab/Gripen in gesprek met de Nederlandse industrie over de
mogelijkheden tot toekomstige participatie en samenwerking in de ontwikkeling en productie van het Saab/Gripen Next Generation vliegtuig. Volgens Olsson is Saab/Gripen vastbesloten om de belofte van 100 procent compensatieorders na te komen. In tegenstelling tot Lockheed Martin die werkt met een industrieparticipatie tijdens de ontwikkeling en niet bindende afspraken over orders daarna, werkt Saab met een systematiek van bindende industriële compensatie.

Zie gerelateerde artikelen:
15-aug-2008 “De Noorse JSF Business Case; actueel voor Nederland
25-aug-2008 “Aanbiedingen JSF en Saab Gripen vandaag ingeleverd
26-aug-2008 “Zweden vol in de aanval met Gripen NG
26-aug-2008 Saab Gripen NG for the Netherlands PDF Executive Overview
26-aug-2008 Saab Gripen NG for the RNLAF PDF Press Briefing

Bron: persbericht Gripen International 29 september 2008

JSFNIEUWS080930-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.