Okt 21 2008

Geen uitgebreide simulaties Saab tijdens kandidatenevaluatie

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 23:24 onder Aanschaf JSF, Concurrentie

Den Haag - Nederland neemt veel te weinig tijd voor de aanbestedingsprocedure voor een nieuwe straaljager voor de Koninklijke Luchtmacht. Dat zegt Magnus Olsen, projectleider Nederland van vliegtuigfabrikant Saab. Hij pleit voor een uitgebreider en langer keuzeproces tussen de JSF en de Saab Gripen. Aldus KRO Radio Goedemorgen Nederland.

Afgelopen vrijdag liet Jack de Vries in KRO TV nog weten op de vraag of de Saab Gripen wel een eerlijke kans kreeg: “Ja, zeker. Het is zeker geen uitgemaakte zaak en de lopende kandidatenevaluatie moet uitwijzen wat het beste toestel voor de beste prijs is voor onze luchtmacht”. Maar intussen zijn er groeiende aanwijzingen dat de Koninklijke Luchtmacht veel haast heeft om de kandidatenevaluatie snel af te ronden. Zo snel, dat het gevaar dreigt dat achteraf het verwijt gemaakt kan worden, dat een en ander niet zorgvuldig is gebeurd. Om dit verwijt te voorkomen zou het raadzaam kunnen zijn meer tijd uit te trekken voor de evaluatie.

Saab : dergelijke haast ongebruikelijk

In de KRO uitzending komt Magnus Olsen aan het woord, de campagneleider van Saab voor de promotie van de Gripen in Nederland. Hij zegt onder andere; “Zoals wij het zien is er een flinke tijdsdruk. Onze concurrent [de JSF, redactie] had een aantal jaren de tijd en wij niet. In die zin is het natuurlijk nooit helemaal eerlijk. Onze concurrent is al 6 jaar bezig.” In de Questionnaire stonden oorspronkelijk 316 vragen, later zijn hieraan nog 100 toegevoegd om over bepaalde punten verduidelijking te krijgen. Op (donderdag) 9 oktober werden opnieuw 46 vragen toegevoegd. Deze moesten uiterlijk (zondag) 19 oktober, dus 6 werkdagen later beantwoord zijn. Magnus Olsen zegt hierover, dat ze wereldwijd in 10 campagnes meedoen voor de verkoop van de Gripen, en dat het gebruikelijk is dat gedurende een Request for Information (Questionnaire) er aanvullende vragen komen. Maar zegt Magnus Olsen: “Wat betreft de gegeven tijd is wat Nederland doet nogal ongebruikelijk. Wat niet gewoon is, is de enorme haast”. Saab vindt tevens dat ze hierdoor een nadeel hebben in het opbouwen van contacten met het bedrijfsleven om overeenkomsten te sluiten voor compensatie orders. Dit is iets wat niet in enkele maanden tijd rond kan zijn, maar vergt 1 tot 2 jaar.

Opperbevelhebber zegt bezoek af

Begin oktober zou Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jansen op bezoek gaan bij de Zweedse Luchtmacht. Om onduidelijke redenen is dit bezoek afgezegd. Dit terwijl het, zoals Olsen beaamt na een vraag van de KRO hierover, van belang is dat op zowel hoog als laag niveau tussen beide luchtmachten een uitwisseling van ervaringen plaats vindt. Zo kan een beter beeld gekregen worden van de mogelijkheden.

Uitnodiging simulatie eveneens afgezegd

Zowel Noorwegen, als Denemarken hebben ten behoeve van hun kandidatenevaluatie voor de opvolging van de F-16 uitgebreide simulatiesessies opgezet voor de diverse kandidaten. Deze sessies duren circa twee weken en spelen zo realistisch mogelijk “air combat” scenario’s na van de beoogde toestellen. Deze simulaties zijn feitelijk onmisbare in een werkelijk goed opgezette kandidatenevaluatie. Nederland heeft echter te kennen gegeven hier “geen tijd” voor te hebben. Voor de JSF zijn wel uitgebreide simulatie gegevens beschikbaar. In internationale luchtvaartkringen wordt dit argument met verbazing aangehoord. Het bevestigt de indruk die er internationaal al bestond, en wat voor Eurofighter en Dassault de reden was niet mee te willen doen: “In Nederland is de keuze al lang gemaakt”. Omwille van de geloofwaardigheid van onze Koninklijke Luchtmacht nu en in de toekomst, ook in internationaal verband en ten behoeve van andere toekomstige defensie aankopen zou een vollediger en langduriger proces mogelijk gewenst zijn.

Bron: KRO Radio 20-okt-2008 ”Goedemorgen Nederland

JSFNIEUWS081021-JG/jg

2 Responses to “Geen uitgebreide simulaties Saab tijdens kandidatenevaluatie”

 1. NG21on 24 Jan 2009 at 12:06

  Ik krijg steeds meer een vieze smaak in de mond. Het JSF verhaal stinkt erger dan de Lockheed affaire.

 2. willemhagemanon 25 Jan 2009 at 21:17

  Beste NG21,

  Ook ik heb zo mijn bedenkingen over het JSF project en dan druk ik mij nog eufemistisch uit, maar ik denk dat je fout zit met het leggen van een link tussen het JSF project en de Lockheed affaire; tenminste als je met die affaire de F-104 bedoeld. Misschien stinken ze beide zoals je zegt, maar het zijn twee compleet verschillende zaken. ZKH PB heeft zich destijds als echtgenoot van ons staatshoofd met wat smeergelden mede hard gemaakt voor de Nederlandse aanschaf van de F-104. Hoewel hij als bezield en gerespecteerd jachtvlieger het beste met Nederland voorhad en zijn opvattingen in die tijd de juiste waren ging hij zijn boekje in ons staatsbestel te buiten en werd daarom ook gestraft. Triest dat hij zijn uniform aan de wilgen moest hangen. De ontwikkeling van de F-104 in de jaren 50/60 was een straight forward interne VS aangelegenheid. Naar aanleiding van Korea ervaringen vroeg de USAF: give us more speed and more altitude. Anderle landen konden die kist (al dan niet gemodificeerd) kopen als ze dat wilden, dan wel zoals Nederland gebruik maken van het MDAP programma. Mogelijk hebben er toen ook allerlei krachtenvelden en misschien wel intriges/belangen gespeeld binnen de VS, maar daar wisten wij destijds niet veel of niets van af, omdat de communicatie mogelijkheden wezenlijk minder waren, het een interne VS aangelegenhied betrof en de (inter) nationale politiek er niet zo bovenop zat als nu het geval is.

  Heer Hageman voegt toe:
  Over mijn bedenkingen betreffende het gehele JSF project in algemene zin heb ik ongeveer 2 weken geleden commentaar ingediend bij de redactie van deze site dat om mij niet bekend zijnde reden nog steeds ‘under consideration’ blijkt te zijn en dus nog niet is gepubliceerd. Ik kom daar nog op terug.
  Reactie Redactie: Wij hebben Heer Hageman op 16-jan-2009 een mail gestuurd met een publicatievoorstel. U heeft daarop ZELF niet gereageeerd; wellicht omdat u een hotmail adres gebruikt, kan het in een SPAM filter zijn blijven hangen. De bal ligt/lag dus bij u……..
  In het algemeen, als ik niet in het veld ben, maar “thuis” probeer ik reacties snel af te werken.
  Webmaster JSFNieuws.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.