Okt 24 2008

JSF criticus RAND Corporation ontslagen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 23:02 onder Aanschaf JSF, Andere JSF landen

Williamtown (AUS) – Enkele weken geleden deed een uitgelekt rapport van de RAND Corporation over de JSF wereldwijd de nodige stof opwaaien. Inmiddels is bekend geworden dat de auteur, John Stillion, abrupt de organisatie heeft moeten verlaten.

De alom gerespecteerde en uiterst deskundige senior analist John Stillion van Rand Corporation USA, die een kritisch rapport schreef over de Joint Strike Fighter (JSF) heeft abrupt de denktank moeten verlaten, nadat een internationale discussie is opgelaaid als gevolg van zijn rapport met een aantal kritische kanttekeningen over onder andere de JSF.

De Australische parlementariër Tangney Dennis Jensen bracht dit nieuws gisteren naar buiten in een parlementair debat over de JSF in Australië. Jensen in het debat afgelopen donderdag: “Zijn abrupte vertrek temidden van de controverse over zijn rapport roept een aantal diepgaande en indringende vragen op. Er wordt verondersteld in sommige kringen dat hij ontslagen is over het document (RAND Rapport Pacific Vision) en dat zijn vertrek werd opgedragen door de Amerikaanse militaire top”. In zijn rapport schreef Stillion over de F-35 Joint Strike Fighter: “Inferior acceleration, inferior climb, inferior sustained turn capability, can’t turn, can’t climb, can’t run.”

Jensen: ik ben bron van uitlekken

Parlementslid Dr. Jensen, als voormalig defensie-analist zelf uiterst goed ingevoerd in defensiezaken, zei verder dat hij van Rand Project Air Force directeur Andrew Hoehn (de chef van Stillion) had vernomen dat Dr. Stillion de organisatie had verlaten, maar dat geen verdere details over het waarom waren gegeven. Van belang is dat Dr. Jensen duidelijk liet weten dat Dr. Stillion niet de bron is geweest van het uitlekken van het rapport en dat Jensen nooit contact heeft gehad met Dr. Stillion. Wel liet hij weten dat hij (Jensen) het rapport in handen had gekregen en had doorgestuurd aan diverse mensen om het debat over de aankoop van de JSF in Australië een stimulans te geven.

“Als JSF mislukt, staat veiligheid Australië op spel”

Interessant is wat Dr. Dennis Jensen hierna zei in het Australische parlement: “De directeur van Lockheed Martin’s JSF project vice president Tom Burbage, en het hoofd van het JSF Program Office en verantwoordelijke voor de JSF binnen de USAF, Generaal-Majoor Charles Davis insinueerden dat deze die het Rand document hadden laten lekken en er uitlatingen over deden een bepaald belang hadden”. Om te vervolgen: “Wel, die persoon dat ben ik, en ik heb zeker een bepaald belang: Ik wil er zeker van zijn dat Australië de capaciteit verwerft die het nodig heeft, niet een capaciteit die het is verkocht. Als het product JSF mislukt, dan loopt onze totale nationale veiligheidspolitiek eveneens gevaar. En dat is te belangrijk voor ons om te negeren.”

Dr Jensen suggereerde ook dat het Australische Defence Department diverse studies heeft gedaan inzake de JSF en soortgelijke negatieve rapportages heeft geschreven als RAND’s Dr. Stillion. Hij stelde openlijk de vraag: “Heeft Defensie zulke analyses gedaan? En zo ja, wat waren de resultaten van deze analyses? En indien zulke studies niet gedaan zijn, waarom niet?”

Slecht voor je carrière

Het ontslag van deze gerespecteerde RAND Corporation maakt duidelijk dat het slecht is voor je carrière om kritiek te hebben op de Joint Strike Fighter. Dat merkten eerder in juni 2008 de opperbevelhebber van de Amerikaanse Luchtmacht Generaal Michael Moseley en Staatssecretaris voor de Luchtmacht Michael Wynne (zie de “Wynne outbrief, september 2008). Zij werden in juni acuut ontslagen vanwege hun kritiek op de JSF. Het is wijd en zijd bekend binnen de luchtmachten van Australië, Denemarken, Noorwegen en ook binnen onze Koninklijke Luchtmacht: openlijke kritiek op de JSF is “not done” en staat promotie in de weg. En deze beperking van de vrije meningsuiting strekt zich inmiddels dus verder uit dan alleen voor personen die bij een defensie organisatie werken. Ook personen die bij adviesbureaus, denktanks of in de industrie werken ontkomen kennelijk niet aan dit fenomeen. Sommigen binnen deze organisaties geven al aan, dat deze vorm van beperking van de vrije mening hen doet denken aan landen waartegen ooit een Koude Oorlog werd gevoerd.

RAND Corporation en Nederland

RAND Corporation is ook ingeschakeld voor “onafhankelijk” toezicht op een “eerlijke, transparante kandidatenvergelijk” in Nederland. De vraag dringt zich nu op in hoeverre personen binnen deze organisatie werkelijk vrij zijn in het naar voren brengen van hun mening.

Gerelateerde artikelen:
20-sep-2008: “Lockheed in discussie over JSF clubbed like baby seals
29-sep-2008: “Het RAND rapport over de F-22 en F-35 (slot)”
Augustus 2008 : RAND Project Airforce, John Stillion/Scott Perdue
Rapport “Air combat, past, present and future”

JSFNIEUWS081024-SA/sa

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.