Nov 01 2008

Israëlische JSF: afzien van Iran aanval heeft een prijs

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:48 onder Aanschaf JSF, Andere JSF landen

Arlington,VA (USA) – De recente bekendmaking van de Amerikaanse regering van het voornemen om 25 Joint Strike Fighters aan Israël te verkopen, met een optie op de aanschaf van nog eens 50 toestellen, brengt zowel in Israël als in Egypte de pen in beweging.

Politiek commentators in diverse Israëlische kranten waarschuwden vorige week al voor de hoge aanschafkosten in het licht van de wereldwijde kredietcrisis en de mate waarin de aanschaf (die een periode omvat van 15 jaar) geld zal onttrekken aan andere krijgsmachtonderdelen en luchtmacht squadrons. Op Ynetnews was een scherp commentaar te lezen van Ephraim Sneh onder de titel “US efforts to prevent Iran strike by lavishing us with gifts come with a price”.

Afzien van Iran aanval heeft een prijs

Ephraim Sneh ziet in de goedkeuring voor de verkoop van 25 geavanceerde F-35 JSF straaljagers niet alleen goed nieuws voor Israël. Hij schrijft: “Israël ontvang het dure toestel als onderdeel van het Amerikaanse hulp budget aan Israël, hoewel de voorwaarden van het contract nog moeten worden uitonderhandeld. Israël heeft nog niet de garantie gekregen eigen, in Israël gefabriceerde, systemen in het toestel te mogen installeren. Dit is niet alleen een slag voor onze defensie industrie, die de F-16 capaciteiten heeft verbeterd, en niet alleen ten bate van Israël, maar ook ten bate van andere landen”. En dan roert Ephraim Sneh een belangrijk punt aan “De ban op toegang tot het “elektronische brein” ontneemt de Israëlische Luchtmacht zijn operationele vrijheid. Groot-Britannië bijvoorbeeld, weigerde de F-35 te kopen voordat ze de garantie kregen dat ze hier baas over bleven. De huidige regering, evenals de volgende, heeft niet het morele recht zich uit te leveren aan een nucleair bewapend Iran. De Amerikaanse giften ontheffen de regering niet van haar verantwoordelijkheid door niet in actie te komen. Geen tegemoetkoming aan druk van buitenaf zal haar ontheffen van de verantwoordelijk voor haar falen, die duizend keer erger zal blijken te zijn dan Golda Meir’s en Dayan’s weigering op het verzoek van opperbevelhebber David Elazar om een voorzorgsaanval te mogen doen op de morgen van Yom Kippur oorlog in 1973”. Ephraim Sneh wil niet dat Israël de militaire zelfstandigheid inruilt door aan de leiband van de USA te gaan lopen. Dit is het risico dat hij, en vele Israëlische politici met hem, ziet in de JSF deal.

Egypte : JSF kan weerstaan worden

Intussen heeft de Egyptische militaire top, blijkens een bericht in Middle East Newsline van 17 oktober 2008, eveneens gereageerd op de Israëlische aanschaf van de F-35 JSF. Militaire bronnen meldden dat de Egyptische luchtmacht van oordeel is dat de F-35 niet significant beter is dan de F-16 straaljagers en dat de aanschaf de machtsbalans in het Midden-Oosten erdoor niet zou veranderen. Opperbevelhebber Rada Mohammed Hafez hierover op een persconferentie op 14 oktober dat Egypte een respectabele luchtvloot op peil houdt van meer dan 200 F-16’s en daarnaast Franse Mirage 2000-9 toestellen. “We werken aan een luchtmacht die ten allen tijde geschikt is voor de juiste missies”. Hij meldde dat de Egyptische luchtmacht denkt over aanschaf van aanvullende F-16’s of nieuwe Franse toestellen. Tevens zal er gewerkt worden aan tegenmaatregelen tegen de Israëlische JSF of elk ander toestel dat Israël aanschaft. Egypte bestudeert hiervoor de evaluatiegegevens van onder andere het Britse JSF project. Hafez hierover: “Er moet een significante uitbreiding komen in Egypte van het gebruik van elektronische tegenmaatregelen, naast de uitbreiding van de gevechtscapaciteit.”

De prijs van de Israëlische JSF

Vanuit Israël en de USA hebben we nogmaals bevestigd gekregen dat de deal aan Israël gaat om levering van 25 F-35A CTOL versie toestellen met een optie op 50 extra toestellen, waaronder mogelijk een aantal (circa 35-40% duurdere) F-35B STOVL versie toestellen. De deal is inclusief een aanvangspakket reservedelen, gereedschappen, training en documentatie, maar exclusief wapens. Wel zijn extra brandstoftanks inbegrepen. Als alle opties worden uitgeoefend gaat het om US$ 15,2 miljard (circa € 10,5 miljard) voor 75 productie toestellen af te leveren over een langere tijdsperiode van pakweg 10 jaar. Omgerekend is dit US$ 202,7 miljoen per stuk (€ 158 miljoen euro per stuk). In dit bedrag is naar schatting US$ 7 miljoen per toestel inbegrepen als dekking voor de ontwikkelingskosten, waaraan Israël, in tegenstelling tot de officiële JSF partnerlanden, niet heeft bijgedragen. Anderzijds bouwt Israël bepaalde apparatuur zelf in (dus dat brengt het aan de USA te betalen bedrag om laag). Op deze hoge aankoopprijs is in Israël inmiddels veel kritiek. Voor wat de Staatssecretaris van Defensie aan de Kamer schreef (zie brief 7 oktober 2008) dat hierin voor “maar ook exploitatiekosten voor technische ondersteuning en training gedurende 15 jaar” is volgens bronnen in zowel Israël als de USA geen enkele basis. Het gaat om een overeenkomst waarin technische uitwisseling en de daarbij behorende gangbare kosten zich uitstrekken over 15 jaar. Iets van beduidend andere aard, dan wat aan de Kamer wordt geschreven. Dit is namelijk normaal gebruikelijk te zijn inbegrepen in de koopprijs.

Prijsherrekening: KLu met 3 squadrons

Voeren we een berekening uit van de Israelische S$ 15,2 miljard voor 75 toestellen.
Er geldt een minus van US$ 1,2 miljard als maximale schatting overhead/integratiekosten.
Vervolgens een minus van 3,5% voor de “foreign sales” opslag. Daarna een minus van US$ 575 miljoen (75 x US$ 7 tot 8 miljoen) als bijdrage voor ontwikkelingskosten (indien Israël hiervoor tenminste totaal geen vrijstelling krijgt als JSF Security Partner).
Resteert een bedrag van circa US$ 13 miljard voor 25 F-35A’s en 50 F-35B’s
Dit betekent dat US$ 13 miljard = (25 x F-35A x 100%) en (50 x F-35B x 140%).
Hieruit volgen deze stuksprijzen (ex ontwikkelkosten en ex FMS bijdage):
Voor de F-35A van US$ 136,8 miljoen (€ 106 miljoen) per stuk
Voor de F-35B van US$ 191,5 miljoen (€ 149 miljoen) per stuk.
Dit is in lijn met uit wat uit tal van andere bronnen in de USA, Australië en de U.K. naar voren komt. De brief aan de Kamer van 8 oktober 2008 hierover geeft dus versluierde informatie door, waardoor de Kamer zand in de ogen wordt gestrooid over het desastreuze gevolg voor de aan te schaffen capaciteit van de Koninklijke Luchtmacht. In de Nederlandse begroting wordt namelijk gerekend met 5,6 miljard euro voor 85 F-35A toestellen, dat is € 65 miljoen per stuk (inclusief BTW) en € 55 miljoen per stuk (exclusief BTW). Dit staat tegenover de Israelische € 106 miljoen per stuk (excl. BTW) voor een F-35A.
Kortom: gebaseerd op een herrekening van wat uit Israël bekend is en vergelijkbaar is heeft de Koninklijke Luchtmacht straks nauwelijks budget voor 48 JSF toestellen, juist genoeg om 3 Nederlandse squadrons in stand te houden.

Gerelateerde artikelen:
Israël wil JSF met betere prestaties

JSFNIEUWS081101-GK/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.