Nov 12 2008

Singapore voorlopig geen JSF, maar F-15SG

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 3:35 onder Andere JSF landen

Williamtown (AUS) – Singapore is geen JSF partnerland, maar heeft wel een speciale status in het JSF programma met speciale toegang tot informatie. Dit vanwege de oorspronkelijke interesse van Singapore in het programma. Voorlopig schaft het land nieuwe F-15 Eagles aan.

Deze zomer, voorafgaand aan de Farnborough Airshow meldde Generaal Davis nog dat Singapore mogelijk op termijn tot wel 100 JSF’s wilde kopen. Dit zou een enorme uitbreiding van de Singaporese Luchtmacht betekenen. Deze omvat momenteel 7 A-4SU Skyhawks uit het Vietnam tijdperk, 35 Northrop (R)F-5’s Freedom Fighters en een mix van 41 F-16A/C/D’s. In december 2005 werd een order geplaatst voor 12 F-15SG Eagles ter waarde van circa US$ 1,4 miljard. Later aangevuld met nog eens 12 stuks, om geen capaciteits gat te laten vallen bij het uitfaseren van de A-4 en F-5. Na deze modernisering zal de luchtvloot van Singapore bestaan uit F-15SG’s en F-16C/D’s en lijkt een order voor de F-35A tot ver na 2020 uit zicht.

Uitrol F-15SF Singapore (foto RSAF)

Potente alternatief voor de F-35

Vorige week maandag werd de eerste nieuwe Boeing F-15SG Eagle voor de Republiek Singapore aan het publiek getoond. Voor een land dat geen behoefte heeft aan “stealth” capaciteiten heeft de F-15SG veel te bieden.
Met de hypermoderne APG-64(V3) AESA radar met volledige air-air en air-ground modes; navigatiepod met terreinvolg radar en FLIR; Sniper targeting pod met IRST sensors geïntegreerd in een pylon; de joint helmet-mounted cueing system; LINK 16 datalink en een compleet Israelische geïntegreerd electronische oorlogsvoeringpakket doet deze F-15SG qua sensors en “situational awareness” weinig onder voor de F-35A. Uitgerust met een flink aantal AIM-120C AMRAAM en AIM-9X Sidewinders zal deze mogelijk meest geavanceerde F-15SG versie de formidabele ruggengraat vormen van de luchtverdediging van de Republiek Singapore. De vrienden van de Australische Luchtmacht zullen bij de gezamenlijke oefeningen er een geduchte “tegenstander’ bij hebben.

JSFNIEUWS081111-SA/sa

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.