Nov 13 2008

Oman in de markt voor aankoop Eurofighters

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:41 onder Concurrentie

Inverness (UK) – De Financial Times meldt vandaag dat BAE in onderhandeling is met Oman voor de levering van 24 Eurofighters ter vervanging van de Jaguar straaljagers. Een order voor Eurofighters vanuit Oman kan de druk op de Britse defensiebegroting verkleinen.

Binnen vier jaar zou Oman de huidige Jaguar straaljagers willen vervangen door 24 Eurofighters ter waarde van ten minste £1.4 miljard (€ 1,68 miljard, circa € 70 miljoen per stuk). Oman heeft al decennia lang een uiterst nauwe band met de Britse defensie en is een trouw afnemer van Brits defensiematerieel. Oman vliegt nu met een mix van 18 Jaguar eenzitters (B, GR1 en S versies) en 1 Jaguar T2 tweezitter. Daarnaast maken 8 F-16C’s en 4 F-16D’s deel uit van de luchtmacht van Oman.

Invloed op Britse JSF project

Een successvolle deal met Oman zou de begrotingszorgen verminderen van de Britse minister van defensie. Groot-Britannië is namelijk contractueel verplicht nog 88 niewe Eurofighter Typhoons te kopen als onderdeel van zijn verplichtingen binnen het Eurofighter consortium dat bestaat uit Groot-Britannië, Spanje, Duitsland en Italië.
De export van een aantal toestellen naar Oman kan er voor zorgen dat hoge financiële boetes worden vermeden die samen zouden vallen met een afzeggen van een deel van de Britse Eurofighter order. Dit kan de kansen vergroten voor het Britse JSF project, dat op dit moment in Groot-Britannië onder grote budgettaire druk staat (zie: “Brits JSF project in moeilijk vaarwater”). Er is in ieder geval sprake van een afzien van deelname aan de Initiële Operationele Test and Evaluation (IOT&E) fase, waardoor de afname van de eerste drie JSF F-35B Lightning II’s zal worden uitgesteld (zoals eerder bericht op 8-nov-2008: “Uitstel Britse JSF toestellen vrijwel zeker”)

Succes voor Eurofighter

Voor Eurofighter zou een order Oman een nieuw exportsucces betekenen. Naast order uit de vier landen van het Eurofighter consortium (Groot-Britannië, Spanje, Duitsland en Italië) zijn er inmiddels exportorders uit Oostenrijk (12) en Saoedi-Arabië (72). Daarmee is de Eurofighter momenteel het meest verkochte toestel van de nieuwste generatie.

Bron:
Financial Times; 13-nov-2008; Sylvia Pfeifer “BAE in negotiations with Oman over £1.4bn Eurofighter deal”.

JSFNIEUWS081113-NS/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.