Nov 20 2008

Noorse Luchtmacht kiest voor JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 21:45 onder Andere JSF landen

Oslo – In Noorwegen zal de Minister van Defensie Anne-Grete Strøm-Erichsen de aanbeveling doen de F-35 Lightning II Joint Strike Fighter te kiezen als opvolger van de F-16. Dit is vanmiddag bekend gemaakt in Oslo.

De JSF is volgens de Noorse defensie de enige kandidaat die voldoet aan alle opertionele vereisten zoals gespecifiiceerd door de Noorse regering en is tevens te koop tegen een lagere prijs dan de Gripen NG. De keuze voor de Joint Strike Fighter berust op een duidelijke aanbeveling van de Projectgroep Vervanging F-16 van de Noorse Luchtmacht (Project Future Combat Aircraft Capability). Externe auditors hebben vastgesteld dat de evaluatie is uitgevoerd op een professionele en ethisch verantwoorde manier.

Gevechtstoestellen cruciale capaciteit

“Gevechtsvliegtuigen zijn een cruciale capaciteit voor de Noorse defensie. De verwerving van nieuwe gevechtstoestellen is daarom een essentieel element in de lange termijn plannen van de regering” zei Premier Stoltenberg. Minister van Defensie Anne-Grete Strøm-Erichsen zei “Beide kandidaten zijn geëvalueerd met een aantal verschillende scenario’s. De scenario’s die gebruikt zijn in deze evaluatie zijn de zelfde als in de lange termijn Defensie Plannen. De Joint Strike Fighter wordt door de luchtmacht beschouwd als zijnde de betere van de twee kandidaten wat betreft de diverse operationele vereisten”. Ze vervolgde: “Een investering van deze omvan biedt aanzienlijke kansen voor de Noorse industrie. Gaandeweg het proces, heeft de regering hierover aan de kandidaten duidelijk gemaakt dat het veiligstellen van industriële kansen essentieel is, en het resultaat daarvan blijkt vandaag duidelijk.” Ze doelt hiermee op het feit dat door de stevige competitie er meer concessies zijn verkregen van Amerikaanse kant voor de Noorse industrie. Zonder competitie met Saab zou dit niet zijn gelukt.

Dank aan Zweden en USA voor medewerking

Zij voegde hier nog aan toe: “We vinden het een goede zaak dat we een transparante en geloofwaardige competitie hebben uitgevoerd en dat de kandidaten zichzelf tot dusverre aan hebben geconfirmeerd. Ik zou de Zweedse en Amerikaanse autoriteiten, alsmede de leveranciers SAAB en Lockheed, graag willen bedanken voor de professionele manier waarin ze in dit veeleisende offerteproces hebben meegewerkt”.
De Noorse regering onderstreepte dat vanuit Noors politiek standpunt gezien beide kandidaten volledig acceptabel zouden zijn geweest. De plannen voor het “Nordic” defensie- en veiligheidsbeleid zullen onafhankelijk van deze beslissing worden voortgezet en steun van de regering krijgen, zo werd op de persconferentie geantwoord op vragen hierover.

Prijs nog niet geheel duidelijk

Volgens een zegsman binnen defensiekringen zou het gaan om een deal van 18 miljard Noorse kronen (US$2.5 miljard voor 48 vliegtuigen). De Saab Gripen NG zou 6 miljard NOK duurder uitgekomen zijn (US$ 3,3 miljard) volgens deze zegsman. Hoe deze prijsvorming precies tot stand is gekomen is onduidelijk. Volgens zeggen moeten de daadwerkelijke contractonderhandelingen over de prijs en de inhoud van het contract nog plaats vinden. Wanneer de USA een werkelijk bindende, vaste prijs heeft neergelegd dan roept dit vragen op. De contracten voor aankoop van de Joint Strike Fighter worden gesloten met het Pentagon (en niet met de fabriek zelf). Voor het Pentagon is het bij wet verboden een vaste prijs aan te bieden in een meerjaren productiecontract totdat de operationele testfase is afgerond. Deze loopt tot juni 2014.

JSFNIEUWS081120-EH/eh

One Response to “Noorse Luchtmacht kiest voor JSF”

 1. Tinuxon 23 Nov 2008 at 21:20

  Na alle verwarrende en misleidende informatie via media en diverse betrokken partijen,
  wordt nu toch zonder veel omhaal gekozen voor de allang vastgestelde keuze.
  De gewekte verwachtingen die de andere kandidaat - Saab Gripen - een goede en zelfs betere kans toedichten, blijken dus gewoon op een weinig realistisch beeld te zijn gebaseerd.

  Ook in Noorwegen blijkt het democratisch bestel nu ten prooi te zijn gevallen aan het
  opgetrokken mistgordijn, waarachter Lockheed, de Noorse politiek en Luchtmacht de ontknoping van het door hun opgevoerde toneelstuk, (zie de 2 artikelen over de presentatie de afgelopen week), reeds lange tijd en zorgvuldig gepland tot een niets onthullende maar met een zeer ontluisterende slotact hebben laten vallen.

  Dit zelfde toneelstuk is nu ook al een tijd bezig in ons eigen land waarbij we duidelijk een gelijk op gevoerd spel te zien krijgen. Het vuur wordt de voorstanders aan de voeten gelegd en veel zuchten vereist, maar de vraag is hoelang blijft dit zo nog duren en welk een desillusie staat de tegenpartij te wachten, als ook hier blijkt dat het alles voor niets is geweest, omdat de gevestigde politieke orde het niet zover wil laten komen dat er ’slachtoffers’ dreigen te vallen, en men bang is voor - onze Amerikaanse broeders-, want die val je toch niet af?, Al is de werkelijke betere keuze en onafhankelijkheid in het geding.

  Nee, de algemene conclusie zal blijken dat de geallieerde landen massaal voor hun
  grotere Amerikaanse broer zullen kiezen, bang om hem anders af te vallen, hiermee hun eigen - Europese - identiteit weer ondergeschikt maken en zijn Luchtvaartindus-
  trie in stand houden.

  Democratie en transparantie zijn een lang nagestreefde idille in Europa, maar blijkt steeds meer een onwezenlijke droom, steeds hoger en verder uitzicht in de als maar
  hoger groeiende wilgenboom!

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.