Nov 25 2008

JSF lawaai leidt tot vertraging trainingsbasis

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 2:07 onder Andere JSF landen, Ontwikkeling JSF

Fort Worth – Een beslissing om de F-35 Lightning II (JSF) trainingsbasis op Eglin Air Force Base te vestigen is uitgesteld tot 2009, maakte de Amerikaanse luchtmacht afgelopen vrijdag bekend.

Wat een routine beslissing leek te zijn leidde tot felle oppositie van de plaatselijke bevolking, die over het algemeen pro-luchtmacht is. Maar omdat uit studies blijkt dat de F-35 JSF twee keer meer herrie maakt dan de F-15 Eagles kwam de bevolking in verzet. Niet alleen woningen, maar ook scholen zouden ernstig te leiden krijgen onder de toename van het geluid. In de buurt van de vliegroute wordt nu 83 decibel gemeten voor de Eagle, bij de F-35 JSF zal dit toenemen tot zeker boven de 90 decibel, meer dan twee keer sterker.

De luchtmacht probeert de bevolking nu te overtuigen met het economische argument, de basis geeft veel werkgelegenheid. Iets waar men in de USA in deze recessie sterk gevoelig voor is. De keuze wordt gesteld: lawaai accepteren in ruil voor werk of de luchtmacht moet overwegen de hele trainingsbasis naar elders te verplaatsen.

Hoe zeer het geluid een onderwerp van aandacht is blijkt wel uit deze publicaties:
27-okt-2008: Onrust in USA over JSF lawaai

28-okt-2008: JSF lawaai weggelaten uit (Nederlandse) kandidatenevaluatie

Bron: Airforce News; Bruce Rolfsen; 24-nov-2008; Noise issue delays Eglin JSF basing decision

JSFNIEUWS081124-KR/kr

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.