Nov 25 2008

SP en SGP hekelen geheim coalitieoverleg test-JSF’s

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 21:26 onder Aanschaf JSF

DEN HAAG - De SP is het er niet mee eens dat de drie regeringsfracties buiten de Kamer om overleg voeren over de JSF en zo meer informatie krijgen over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen dan de rest van de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Krista van Velzen, hierin gesteund door SGP-Kamerlid Cees van der Staaij hebben staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) gevraagd per omgaande in een brief aan de Tweede Kamer uitleg geven over het vertrouwelijke coalitie overleg tussen CDA, PvdA en ChristenUnie van afgelopen vrijdag, waaraan hij ook deelnam. SP wil weten of er uitstel komt van het besluit om twee test-JSF’s aan te schaffen en of dat Nederland extra geld kost.

Tijdstip aanschaf “testtoestellen”

In de kwestie om de zogeheten testtoestellen (feitelijk JSF F-35A’s uit de aanloopproductie te gebruiken voor de eerste training en operationele voorbereiding) draait het om het tijdstip van de aanschaf van deze toestellen. De Vries wil het contract met de Amerikanen eind februari ondertekenen, net zoals het CDA. Maar de PvdA en de ChristenUnie willen drie maanden uitstel, zodat ze meer tijd hebben om de Saab Gripen Next Generation te vergelijken met de Joint Strike Fighter (F-35).
Volgens personen die nauw betrokken zijn bij deze kwestie moet Nederland een financiële garantiestelling van 12,5 miljoen euro aan de Amerikanen betalen als ze de contractuele ondertekening drie maanden willen uitstellen. Woensdag praten de fracties verder.

Moties over uitstel testtoestellen verworpen

De Staatssecretaris Jack de Vries en de Kamerfractie van het CDA, staan onder druk, omdat binnen de Kamer de wens van de coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie kan rekenen op een Kamermeerderheid. Naast het CDA steunen alleen de VVD en de SGP de lijn van De Vries.
Een motie van de twee coalitiefracties waarin om uitstel wordt gevraagd, is nog niet in stemming gebracht zolang De Vries de mogelijkheden voor uitstel nog uitzoekt.
De moties van de SP en D66 over uitstel werden vandaag plotseling in stemming gebracht, maar doordat ChristenUnie en PvdA hieraan hun steun onthielden werden ze verworpen. ChristenUnie en PvdA willen van hun eigen moties uitgaan. De Kamer was wel positief over de wens van D66 dat het lawaai van de gevechtsvliegtuigen moet worden meegenomen in de vergelijking tussen de JSF en de Saab Gripen NG. De Vries had, volstrekt ten onrechte, eerder gemeld dat geluid nooit een rol speelt bij de keuze voor een wapensysteem.

Zie tevens:
NRC Handelsblad; 20-nov-2008 “Mogelijk uitstel koop JSF testtoestellen
Trouw; 20-nov-2008 “Coalitie wil meer bedenktijd JSF

JSFNIEUWS081125-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.