Nov 26 2008

Italië haalt JSF Assemblage/Maintenance Valley binnen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:41 onder Andere JSF landen

Den Haag – Italië heeft de details bekend gemaakt voor de eindassemblage en check-out faciliteit voor de Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter. Verwacht wordt dat de investeringsplannen voor de Italiaanse luchtvaartcluster door de Italiaanse regering voor eind december definitief goedgekeurd worden.

Het voorstel omvat de bouw van een grote zogeheten FACO faciliteit op de Italiaanse vliegbasis Cameri. FACO staat voor final assembly and check-out. Het is een eindassemblage lijn voor de samenbouw van elders op de wereld geproduceerde delen van de Joint Strike Fighter en de daarop volgende laatste controle, inclusief het maken van proefvluchten met voltooide productietoestellen voorafgaand aan de aflevering aan klanten. Grote subassemblages zoals rompdelen, systemen, motor worden aangeleverd vanaf andere leveranciers in de wereldwijde JSF productieketen. De complete vleugel wordt al samengebouwd door Alenia Aeronautica.

De Italiaanse FACO zal bedrijfsmatig gezien onder het Italiaanse Alenia Aeronautica komen, maar met direct toezicht voor certificering e.d. van Lockheed Martin. Indien de regering het voorstel goedkeurt zal de assemblagelijn in 2009 kunnen opstarten met de assemblage van op den duur 2 toestellen per maand. De bedoeling is dat in ieder geval alle Italiaanse en Nederlandse F-35’s hier worden opgebouwd tot circa 2022.

Onderhouds faciliteit

Naast de assemblage- en productiefaciliteiten zal door de gehele inrichting en beschikbaarheid van kennis omtrent samenbouw van de JSF deze FACO vervolgens een belangrijke rol gaan spelen als “Maintenance Valley” voor de JSF. Door de ervaring met de assemblage worden de voorwaarden hiervoor het meest optimaal ingevuld en door de FACO te combineren met de vervolgstap van Maintenance Valley is een optimaal rendement gewaarborgd, die in alleen een FACO, of alleen een Maintenance faciliteit niet haalbaar is.

Italiaanse vervolgstappen

De Italiaanse regering heeft afgezien van deelname in de IOT&E (test-), desondanks is het de bedoeling dat in 2011 de contractonderhandelingen voor aanschaf worden afgerond en dat de eerste productie JSF’s in 2014 geleverd gaan worden. De Italiaanse Luchtmacht heeft (officieel) nog steeds een eerdere operationele startdatum gepland dan de Nederlandse luchtmacht, ondanks het afzien van de deelname aan de IOT&E fase.
Duidelijk is dat het afzien van deelname aan deze fase geen nadelige gevolgen lijkt te hebben voor Italië in de onderhandelingen. Italië weet optimaal profiteren van de mogelijkheden om zoveel mogelijk JSF productie omzet en toekomstig werk binnen te halen voor hun industrie.

Bron:
Flight International; 25-11-2008 “Italy details planned JSF final assembly and check-out facility”
DedaloNews “Italia e JSF il primo aereo nel 2014 l’ultimo nel 2023

Eerdere berichtgeving: 27-0-2008 “Italiaanse productiecontracten getekend”

JSFNIEUWS081126-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.