Nov 26 2008

Eindeloos debat over motie JSF testtoestellen duurt voort

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:57 onder Aanschaf JSF

DEN HAAG – Vandaag hebben de oppositiepartijen SP, VVD, PVV en SGP opnieuw stelling genomen tegen de in hun ogen “achterkamertjes politiek” van de coalitie. Zij hekelen het feit dat het CDA, de ChristenUnie en de PvdA door buiten de Kamer om overleg te voeren met Staatssecretaris De Vries zij een achterstand hebben in informatievoorziening bij het besluit tot aanschaf van twee testtoestellen van het gevechtsvliegtuig JSF.

Zelden vertoond was het feit dat de kamerleden, met name die van de vaste defensiecommissie van het CDA, de ChristenUnie en de PvdA, inclusief de staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) te laat kwamen bij het debat over de Defensiebegroting woensdagochtend. Tegenover verslaggevers zei PvdA kamerlid Angelien Eijsink dat zij misschien toch de motie in stemming gaat brengen die De Vries dwingt om het besluit drie maanden uit te stellen.

Waar het om gaat

Inmiddels lijkt het alleen nog te gaan om het proces zelf. Aan de reden van het indienen van de motie en de achterliggende feiten (de inhoud zelf) wordt nauwelijks aandacht besteed. Kernvraag is en blijft: is uitstel van de IOT&E mogelijk en realistisch. Wie de feiten op een rij zet, concludeert dat er geen enkele reden is zo’n haast te maken, zoals we uitvoerig hebben toegelicht in onze publicatie “Wanneer start de IOT&E fase” op 4 november 2008. Maar om de inhoud lijkt het in dit JSF testtoestellen debat al lang niet meer te gaan.

PvdA zwakt standpunt steeds meer af

Dit is een afzwakking van de eerdere positie waarin de PvdA veel stelliger stellingnam voor uitstel van de beslissing testtoestellen aan te schaffen. De Kamer wil meer tijd om de JSF te vergelijken met de Saab Gripen Next Generation, de andere kandidaat-opvolger van de huidige F-16. De motie van de ChristenUnie en de PvdA was nog aangehouden, maar kan rekenen op de steun van een meerderheid. Dit is tegen de wens van de CDA en dan met name van Staatssecretaris Jack de Vries. Laatstgenoemde wil het JSF-contract met de Amerikanen hoe dan ook in februari ondertekenen. En diverse tekenen wijzen erop dat dit gaat lukken.

Garantiestelling vereist

Bovendien bestaat verschil van mening over 12,5 miljoen euro die drie maanden uitstel zou kosten, omdat er een garantiestelling wordt geëist, meldden ingewijden. Jack de Vries wil zich over dit bedrag niet uitlaten. Dinsdag eiste de Kamer antwoord van De Vries over de financiële gevolgen van uitstel, maar het antwoord op die vraag was woensdag nog steeds niet binnen. De VVD, voorstander van de JSF, tegenstander SP en ook de PVV herhaalden die oproep. Vooral SP-Kamerlid Krista van Velzen liet duidelijk blijken dat zij het er niet mee eens is dat de coalitiepartijen eerder worden geïnformeerd dan de rest van de Kamer. Zij vroeg Joel Voordewind de informatie te bevestigen dat dit 12,5 miljoen euro zou kosten. Deze hield staande dat dit niet aan hem was, maar aan de regering. Toen Van Velzen aanhield, greep kamervoorzitter Verbeet hierbij in met de mededeling dat kamerleden onderling geen informatieplicht hebben.
Toegezegd is dat de informatie donderdag aan de Kamer wordt verstrekt en dat dinsdag het debat voortgezet wordt en mogelijk de motie in stemming wordt gebracht.

JSFNIEUWS081126-NB/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.