Aug 19 2006

Onbemande JSF versie in de maak

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:50 onder Ontwikkeling JSF

Eerder deze week maakte Lockheed Martin bekend al twee jaar bezig te zijn met een onbemande Joint Strike Fighter versie. Het bedrijf hoopt net zo succesvol te worden met onbemande vliegtuigen als concurrent Northrop Grumman (RQ-4 Global Hawk) en General Atomics, de maker van de MQ-1 Predator.

Het project is door Lockheed zelf gefinancierd en onafhankelijk van het Pentagon ontwikkeld, buiten het $265 miljard dollar kostende bemande JSF project. Dit heeft als voordeel voor Lockheed dat het bedrijf de onbemande versie aan ieder land kan leveren, mocht er buitenlandse interesse voor zijn.

Doordat veel systemen van de JSF volledig computergestuurd zijn is het ombouwen van de standaard JSF naar een onbemande versie een logische stap.
Het is de bedoeling dat Lockheed F-35 versies gaat bouwen die zowel bemand, als onbemand ingezet kunnen worden om de vliegtuigen zo efficient mogelijk in te kunnen zetten. De verwachting is dat een onbemande versie vrijwel evenveel gaat kosten als een normale versie. Een versie die zowel bemand als onbemand ingezet kan worden zal zo’n 3% meer gaan kosten.
Een andere berekening voor een volledig onbemande F-35 komt uit op een kostenplaatje van 3% minder dan een standaard versie, aangezien deze zogenaamde drones in een groep van vier meevliegen met twee bemande F-35′ers. De vier onbemande vliegtuigen gelden dan in principe als extra vuurkracht van de twee bemande vliegtuigen en kunnen het dus zonder alle dure sensoren doen.

Naast eigen UAS projecten, zoals de recentelijk onthulde P-175 Polecat, werkt Lockheed ook samen met General Atomics aan een nieuwe Predator versie voor de Amerikaanse marine. Zodoende hoopt Lockheed terrein terug te winnen op de UAS markt. De laatste paar jaar heeft het bedrijf zo’n 30-40% van zijn investeringen in onbemande systemen gestoken.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.