Feb 13 2009

Nederlandse radar “ziet” stealth doelen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 16:52 onder Ontwikkeling JSF

Den Haag – Thales Nederland heeft een contract ontvangen voor de levering van twee nieuwe radarsystemen voor de nieuwe vliegdekschepen van de Royal Navy waarop de JSF gestationeerd zal worden. Kenmerkend voor de radar is dat stealth doelen probleemloos worden ontdekt.

Thales Nederland in Hengelo (het voormalige, innovatieve Holland Signaal) is een werkgever met 2000 personeelsleden die werken aan de meest geavanceerde radarapparatuur ter wereld. Volgens deskundigen loop Thales jaren voor op de concurrentie als het gaat om radartechnologie.
Gisteren maakten ze bekend dat een contract was getekend met BAE Systems Integrated System Technologies Limited voor levering van twee S1850M Long Range Volume Search Radars voor installatie op de twee nieuwe vliegdekschepen van de Royal Navy waar tezijnertijd de JSF op wordt gestationeerd. De voormalige opperbevelhebber van onze strijdkrachten Dick Berlijn werkt sinds eind januari 2009 voor Thales als adviseur vanwege zijn uitmuntende operationele kennis en internationale netwerk van contacten.

Thales radar ontdekt ook stealth doelen

Het eerste radarsysteem moet geleverd worden in 2011 en de tweede in 2013. De S1850M radar is gebaseerd op de Thales SMART-L radar. Het systeem is, zo meldt het persbericht van Thales, in staat tot het driedimensionale automatische op lange afstands ontdekken, identificeren en volgen van luchtdoelen. De prestaties zijn beproefd in tal van testen. Het systeem is in staat om stealth doelen op te sporen in omgeving met veel “ruis”.
Over de radarsignatuur van de JSF is een bekend gezegde: “The F-35 comes out as a steel golf ball.” (zie bv. Strategypage; 12-feb-2009)
In dit licht is het interessant wat geschreven werd in het Informatie Magazine van de Koninklijke Marine “Van Boord” van april 2006 (bladzijde 22 en 23). Citaat: “Om aan te geven hoe secuur de radar wel niet is, vertelde de heer Boomstra dat Thales tijdens testruns met de SMART-L vanuit Hengelo “zelfs een ijzeren balletje ter grootte van een tennisbal op de Veluwe kon detecteren”

De Commodore 64 en de JSF

In opiniestukken lijkt de Commodore 64 een populaire metafoor te zijn in relatie tot het JSF project. Deze week schreef Elsevier’s Eric Vrijsen in een commentaar: “Om te laten zien dat ze [de PvdA Kamerleden, red.] consequent zijn, blijven ze tot 2027 gebruik maken van een Commodore 64 uit 1985 met het WordPerfect 5.1 programma. Eens kijken hoe lang ze dat volhouden.”
In het Reformatorisch Dagblad van dinsdag 23 december 2008 werd in een ingezonden opiniestuk van JSF expert Boeder de Commodore 64 eveneens aangehaald. Hij schreef: “Een argument wat zou pleiten voor de JSF is stealth (lage radar zichtbaarheid) als einde van alle tegenspraak. Het enkel noemen van stealth is minder dan een halve waarheid. De scenario analyse van de JSF in de Nederlandse kandidatenvergelijking leunt hier te zwaar op. Vergeten wordt dat met externe wapenlast, dus bij vele missies, de JSF totaal niet stealth is. De vraag “wat als stealth in 2015-2020 als concept achterhaald is?” wordt niet gesteld. De JSF moet mee tot 2050. Stealth is een ruim dertig jaar oud idee uit de tijd dat een mobiele telefoon nog 20 kg woog, de Commodore 64 de eerste PC was en de eerste digitale camera topgeheim. Nu is dat alles gecombineerd in één zakcomputertje. Voorstanders van “stealth” lijken te veronderstellen dat de antistealth techniek in Rusland en China 30 jaar stilstond.
Het persbericht van Thales inzake nu reeds beschikbare, radartechnologie lijkt de juistheid van deze laatste opinie te bevestigen.
Voor Lockheed Martin moet het geen prettig vooruitzicht te zijn dat “stealth” als uniek verkoopargument van de JSF aan betekenis lijkt te verliezen.

Bron:
Thales Nederland; 12-feb-2009; persbericht
Magazine KM „Van Boord“; april 2006; blz. 22-23 „Smart-L ziet alles
Elsevier; 10-feb-2009; Eric Vrijsen “JSF rapport komt PvdA goed uit
RD; 23-dec-2008; Johan Boeder “Voorkeur JSF leunt op onzekerheden

JSFNIEUWS090213-JG/jg

2 Responses to “Nederlandse radar “ziet” stealth doelen”

 1. willemhagemanon 13 Feb 2009 at 18:51

  Ja, volkomen mee eens. Het voormalige HSA te Hengelo, sinds de jaren negentig onderdeel van het Franse Thales, is op radargebied wereldwijd leading en stealth wordt steeds minder belangrijk. Je moet het in ontwerpen wel zoveel mogelijk verwerken, maar tegen een zo gering mogelijke kostprijs, want het helpt zeker als een radar niet optimaal functioneert of de operator minder goed is opgeleid. Een dure driving factor ten kosten van alles is stealth echter al enkele jaren niet meer. Jammer voor Locheed Martin, maar nog meer jammer voor de Klu die als een beroepsgedeformeerde organisatie achter de VS aanloopt. Dit laatst genoemde fenomeen is de betrokkenen niet aan te rekenen, maar is er ongemerkt ingeslopen.

 2. NG21on 13 Feb 2009 at 21:25

  Wat ik de KLu aanreken (ook die Directeur Generaal op BNR vandaag) is dat het wel lijkt dat de KLu meer loyaliteit richting de VS ten toon spreidt dan jegens Nederland.
  Zeer slecht interview trouwens. De presentator had de ballen verstand van het onderwerp. Er werd door de DG een uiters doorzichtig promotiepraatje gehouden waar iedereen die zich maar een beetje verdiept zo doorheen kon prikken. Dat gebeurde helaas niet.

  Oh ja bijna vergeten, maar dit is de meer cynische kant van mezelf. Laten we hopen dat de wereld veel JSF koopt (bij de duizenden, behalve Nederland natuurlijk).
  Daarna is het binnenlopen met de verkoop van Thales radarsystemen aan de tegenpartijen.
  Tjonge, los ik me hier toch zomaar het begrotingstekort op.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.