Feb 23 2009

Werkbezoek Kamerdelegatie aan USA inzake JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 10:22 onder Aanschaf JSF

Den Haag – Deze week brengt de Vaste Kamercommissie voor Defensie een werkbezoek aan de Verenigde Staten om zich te laten informeren over het Joint Strike Fighter programma.

Na eerder een tweedaags bezoek gebracht te hebben aan Zweden om informatie in te winnen over het aan bod van Saab inzake de Gripen NG, brengt een Kamerdelegatie deze week een bezoek aan de USA. Het werkbezoek duurt vijf werkdagen, van 23 tot 28 februari.
De delegatie bestaat uit leden van de regeringspartijen:
Raymond Knops (CDA)
Sabine Uitslag (CDA)
Angelien Eijsink (PvdA)
Lutz Jacobi (PvdA)
Joel Voordewind (CU)

En uit afgevaardigden van de oppositiepartijen:
Mariko Peters (GL)
Boris van der Ham (D66)
Hero Brinkman (PVV)
Krista van Velzen (SP)
Hans van Baalen (VVD) (beperkt, alleen Washington)
Arend Jan Boekestijn (VVD)
De andere partijen (SGP, PvdD, Verdonk) ontbreken in de delegatie.

Bezoekprogramma dinsdag in Washington

Maandag vertrekt de delegatie naar Washington en worden na aankomst ontvangen voor een diner op de Nederlandse ambassade.
Dinsdag 24 februari 2009 hebben de leden van Vaste Kamercommissie voor Defensie eerst een ontmoeting met Phil Souci, een stealth expert van Modern Technology Solutions om zich te laten informeren over de waarde van stealth in moderne oorlogsvoering. Later die ochtend volgt een bespreking met Mike Sullivan van de US Government Accountability Office (US GAO), de Amerikaanse Rekenkamer. Hij is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de rapportages van de US GAO aan het Amerikaanse Congres inzake de JSF. Hierna volgt op Capitol Hill een ontmoeting met mensen van de Congressional Budget Office (CBO).
Hierna op Capitol Hill een ontmoeting met stafleden die de vaste commissie voor defensie van het Amerikaanse congres ondersteunen. Daarna staan ontmoetingen met diverse functionarissen in het Pentagon op de rol. Allereerst met Frederick “Fred” Janicki, die betrokken was in de Joint Cost Estimate Team (JET), een controle instantie die in 2008 de boekhoudmethoden en kostencalculaties in het JSF project tegen het licht hield. Mogelijk volgen daarna nog ontmoetingen met Mr. David M. VanBuren van de Pentagon Materieel inkooporganisatie en met onderminister van defensie John J. Young, Jr.
De druk bezette dag wordt ‘a vonds afgesloten met een werkdiner met de “vader’ van de F-16, Pierre M. Sprey en met Winslow T. Wheeler, auteurs van het in september 2008 verschenen artikel “Joint Strike Fighter: Another Defense Acquistion Disaster”.

Woensdag naar JSF Program Office Arlington

Eerst staat een ontmoeting op het programma met een drietal denktank vertegenwoordigers inzake de rol van de luchtmacht in het totaal van de moderne oorlogsvoering. Aanwezig zijn Zachary Warrender,van het Center for National Policy en co-auteur van “Agility Across the Spectrum: A Future Blueprint”; Robbin Laird, van het Institute for National Strategic Studies en auteur van “The emergence of a 21st century concept of air and military operations: the impact of the ‘forcing function’ of the 5th generation aircraft” en David Berteau van het Center for Strategic and International Studies (CSIS). Vervolgens een bezoek op Capitol Hill om te praten met stafleden van de Vaste Commissie voor Defensie van de Senaat.
’s Middags verkast de Kamerdelegatie naar Virginia, waar in Arlington een bezoek wordt gebracht aan het Crystal City Fighter Demonstration Center (FDC). Hier krijgen ze briefings over het JSF Programma. Eerst een briefing door Pratt & Whitney en door het General Electric/Rolls Royce Fighter Engine Team (F136 motor). Vervolgens is er twee uur uitgetrokken voor een gesprek met brigade-generaal (US Marine Corps) David R. Heinz, het nieuwe hoofd van het JSF Progam Office.

Tot slot te gast bij Lockheed Martin

Nadat ’s morgens eerst in Suffolk, Virginia een bezoek wordt gebracht aan het Lockheed Martin Center for Innovation keert men terug naar Washington en vliegt men ’s middags naar Fort Worth in Texas.
Vrijdagmorgen om iets over 8.00 uur wordt de delegatie begroet op het fabrieksterrein van Lockheed Martin in Fort Worth. De heren Tom Burbage en Dana Pierce geven een briefing over de stand van zaken in het JSF programma. En vervolgens worden diverse testfaciliteiten en de flightline bezocht, waar de Kamerleden een kijkje kunnen nemen bij het prototype van de F-35B, de BF-1, en bij de CATbird, het vliegende JSF testlaboratorium.
Jon Beesley, chef testpiloot, is hierbij de gastheer.
’s Middags nog een briefing over het logistieke softwaresysteem van de JSF, een rondgang in de productiefaciliteiten en als toegift een briefing over de derde kandidaat in de lopende kandidatenevaluatie, de F-16 Block 60.
’s Avonds zijn de Kamerleden de gast van Lockheed Martin op een receptie, waarbij ook Nederlandse industrievertegenwoordigers, werkzaam aan het JSF project in de USA, aanwezig zijn. Zaterdag keert de delegatie huiswaarts.

Vaste Prijs en Consortium Buy initiatief

Het zal interessant zijn eind deze week te vernemen wat de reactie is van Lockheed Martin en Pentagon vertegenwoordigers inzake het verzoek van de Tweede Kamer aan onze staatssecretaris voor defensie Jack de Vries om een bindende vaste prijs voor de JSF middels een juridisch bindende opgave naar aanleiding van een Request for Proposal. Waarnemers achten het onwaarschijnlijk dat het Pentagon (de officiële contractpartij met de KLu) in staat zal zijn aan dit verzoek tegemoet te komen. Pas bij aanvang van de Full Rate Production (in 2015, budgetreservering in 2013) is men hiertoe formeel in staat, niettemin zijn er voor die tijd initiatieven te verwachten, zoals een “consortium buy” initiatief. Dit initiatief betreft het in een vroeg stadium gezamenlijk vastleggen door JSF partnerlanden van de toezegging dat zij enkele honderden toestellen zullen bestellen in ruil voor een “not-to-exceed” maximum prijs. Concrete voorstellen hierover worden op dit moment echter niet voor mei 2009 verwacht.

JSFNIEUWS090223-redactie

3 Responses to “Werkbezoek Kamerdelegatie aan USA inzake JSF”

 1. willemhagemanon 23 Feb 2009 at 16:45

  Ik ga er van uit dat de leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie hun huiswerk goed hebben gedaan en met een boodschappen-en vragenlijstje op weg zijn naar de VS. Toch heb ik gemeend mij de vrijheid aan te nemen om ze in begrijpelijk Nederlands te wijzen op enkele volgens mij essentiële aandachtspunten en te stellen vragen. Ongetwijfeld beheersen ze de Engelse taal veel beter dan ik, maar ze worden ‘als leek’ geconfronteerd met een technisch vliegtuig jargon in het Engels. Gelet op het door JSFnieuws geschetste overvolle programma, de jetlag, binnenlandse reis- en vliegtijden, alsmede de vele (in)formele sociale activiteiten hoop ik dat de leden van onze parlementaire delegatie beschikken over buitenmenselijke gaven teneinde alles te kunnen bevatten. Ik hoop dat ze een steady shot videocamera op statief bij zich hebben en cassettetapes om alle powerpoint presentaties en bijbehorende uitleg vast te leggen, zodat ze het thuis nog eens rustig op zich kunnen laten inwerken. De eerste twee weken zijn ze dan helaas niet of nauwelijks inzetbaar in de Tweede Kamer. De Amerikanen (overigens ook andere verkopers)kennende kunnen met een powerpoint presentatie ons zelfs doen geloven dat de AEX beurskoers sinds gisteren significant is gestegen.
  Commentaar redactie: Voor de Nederlandse belastingsbetaler een geruststellend idee, het is in ieder geval geen snoepreisje, zelfs tijdens het ontbijt krijgen ze al briefings. Echt werkbezoek dus.

 2. willemhagemanon 23 Feb 2009 at 21:01

  In mijn reactie moet ‘buitenmenselijke gaven’ natuurlijk zijn ‘bovenmenselijke gaven’. Verzoeke dat te corrigeren.

  En ja, uw redactionele opmerking over ‘working breakfasts’ is juist en was ik vergeten te noemen. Daar weet ik als gewezen ex diplomaat alles van, maar in mijn functie destijds was het belang daarvan vrijwel nihil net zoals nu. Dat is een typisch (Noord Amerikaans ) diplomatiek fenomeen, maar wel gezellig. Weer eens wat anders dan zelf of moeders thuis snel wat klaarmaken voor de dag begint.

 3. PeterBezemeron 24 Feb 2009 at 19:47

  Ik lees net op ND.nl: (over het bezoek van de tweede kamer-leden)

  “”Ze praten in Washington onder anderen met defensiespecialist Winslow Wheeler. Zijn advies: niet doen. ,,Er zijn voldoende goedkopere alternatieven.””

  hele artikel:
  http://www.nd.nl/artikelen/2009/februari/24/-jsf-is-kolossale-miskoop-

  toch maar de Gripen NG dan maar…..

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.