Nov 17 2007

Extra motortest moet F-35 weer in de lucht krijgen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:06 onder Ontwikkeling JSF

F-35-bouwer Lockheed Martin heeft besloten extra tests uit te voeren op de FTE-3 motor om te bepalen of er nog steeds scheurtjes kunnen ontstaan in de turbinebladen. De F-35 staat nu al maanden aan de grond, maar is vanaf oktober weer onderworpen aan enkele grondtesten.

In augustus is er tijdens een grondtest met de F135 motor een motor verloren gegaan doordat er een blad in de turbine was afgebroken. Later is gebleken dat de oorzaak metaalmoeheid was, door de snelle rotatie van de derde rij turbinebladen in de motor.

Pratt & Whitney is er van overtuigd dat het blad afgebroken is vanwege een combinatie van omstandigheden, materiaal eigenschappen en ontwerptoleranties. De motorbouwer heeft 1000 bladen van de derde rij turbinebladen onderzocht, maar kon geen scheurtjes vinden. Ze zijn er daarom van overtuigd dat een combinatie van, wellicht onrealistische, testcondities de oorzaak moet zijn geweest van het ongeluk.

Om te onderzoeken of de F135 motor echt veilig is, zal de FTE-3 motor een aantal tests ondergaan. De motor zal onder andere aan sterke vibraties onderworpen worden, waarna bepaald zal worden of er opnieuw scheurtjes zijn ontstaan. Als de motor de test goed heeft doorstaan, zal deze worden geinstalleerd in het F-35 AA-1 testtoestel en gebruikt worden tijdens de komende testvluchten.

Bron:
- Flight International Vol 172 Nr. 5113

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.