Feb 25 2009

CDA’er Knops; US budget voor JSF niet in gevaar

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:29 onder Andere JSF landen

UPDATED 21:15 uur

Williamsburg, VA (USA) - De Vaste Kamercommissie voor Defensie krijgt in Washington geen enkel signaal dat sprake zal zijn van het inkrimpen van het budget van de Joint Strike Fighter (JSF). In Washington vangen zij geen signalen op dat de economische achteruitgang de budgetten voor de JSF in gevaar zou gaan brengen.

Dit zei CDA-Kamerlid Raymond Knops woensdag tegen de pers. Zorgen die de Kamercommissie te kennen geeft over mogelijke bezuinigingen op het programma van de JSF, worden van meerdere kanten tegengesproken. Raymond Knops: “Dat is absoluut niet aan de orde.” Volgens hem zijn sommige kamerleden ten onrechte bezorgd daarover, maar angst dat de in ontwikkeling zijnde JSF (F-35) duurder uitpakt door lagere aantallen is volgens hem ongegrond. Dat de Amerikaanse Rekenkamer, het GAO, dinsdag heeft geadviseerd om de JSF pas in 2011 of 2012 te kopen, zoals Krista van Velzen (SP) en Joel Voordewind (CU) dit verklaarden is volgens Raymond Knops, evenals Staatssecretaris Jack de Vries behorend tot het CDA, onjuist. De GAO heeft gezegd dat het JSF project een ontwikkelproces is en dat inderdaad pas in latere fases meer zekerheid te krijgen is over de prijs.

Bloomberg bericht wél over bezuinigingen

Op 6 februari berichtte Tony Capaccio (Bloomberg) in een artikel “Lockheed, Boeing Eyed for Cuts as Pentagon Redraws Budget Plan” echter wel van mogelijke bezuinigingen:
Reductions in Lockheed Martin Corp. F- 35 and Boeing Co. F-18E/F fighters and destroyers made by Northrop Grumman Corp. and General Dynamics Corp. are among the cuts Pentagon officials are mulling as they redraw their fiscal 2010 budget plan. The White House has given the Pentagon a limit of $527 billion for next year, excluding war spending, according to four defense or government officials. That’s $53 billion less than the proposal the military drafted in November. A chart prepared Feb. 3 for senior Defense Department officials by program analysts and budget officers outlines about $17.2 billion in possible cuts to the $115 billion allocated for weapons purchases and military construction in the draft. The chart reflects the “hard choices” on weapons spending that Defense Secretary Robert Gates said would be necessary when he testified before congressional defense committees on Jan. 27. The cuts include $3.2 billion from the $8.6 billion proposed to buy more F-35s“. Het is nog onduidelijk of de informatie van de doorgaans goed ingelichte Tony Capaccio juist is.

Joel Voordewind (CU) echter meldt dat het financiële adviesorgaan van het Congres hun ook heeft gezegd dat het verstandiger is te wachten tot 2012 met de aankoop van de eerste 57 vliegtuigen. Angelien Eijsink (PvdA) laat zich nergens over uit. Ze wil wachten op het nieuwe rapport van de Amerikaanse Rekenkamer (US GAO), dat in de tweede week van maart verschijnt.
Vandaag (woensdag) staan onder andere briefings door Pratt&Whitney, General Electric en het hoofd van het JSF Program Office op het programma. Tevens is er een kort persmoment.

JSFNIEUWS090225-GK/gk

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.