Feb 26 2009

Nieuwe mijlpaal bereikt: eerste vlucht derde JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:23 onder Ontwikkeling JSF

Fort Worth (Tx) USA – Het tweede prototype van de F-35B Joint Strike Fighter heeft gisteren vroeg in de middag de eerste vlucht gemaakt vanaf het vliegveld bij de fabriek van Lockheed Martin in Fort Worth.

Gedurende de eerste vlucht op woensdag 25 februari 2009 heeft het prototype BF-2 een aantal basismanoeuvres uitgevoerd als eerste test, inclusief de test van een aantal susbsystemen. De vlucht begon met een gewone start in conventionele modus. STOVL-operaties staan pas later op het programma. Volgende vluchten zullen steeds intensiever worden, deze worden op gestructureerde volgorde uitgevoerd, steeds hoger en sneller. De BF-2 zal later dit jaar overgebracht worden naar Naval Air Station Patuxent River, maar blijft de eerste maanden in Fort Worth voor het uitvoeren van een aantal grondtests, instrumentencalibratie, “hover” tests en vluchten voor het verkrijgen van het luchtwaardigheidsbewijs.

De BF-2 is een zogeheten STOVL versie, de versie die via een korte start de lucht in gaat en via verticale landing weer terug kan keren, bijvoorbeeld op een schip. Het is de vervanger van de AV-8 Harrier bij de US Marines. De BF-2 is een zusje van de BF-1 die in juni 2008 voor het eerst vloog en na 14 vluchten sinds september 2008 aan de grond staat voor inbouw van een deels herontworpen motor. Dit is binnenkort afgerond. De BF-1 richt zich met name op het kort starten en verticaal landen, wat naar verwachting medio 2009 voor het eerst zal plaatsvinden. De BF-2 is bestemd voor hoge snelheidsproeven, testen van het tanken in de lucht en het testvliegen onder steile hoeken, prestatietests, motorvermogentests en radar signatuur tests.

Nieuwe mijlpaal in JSF historie

Dan Crowley, executive vice-president van Lockheed Martin was opgetogen over de eerste vlucht van dit derde JSF toestel: “Het F-35 programma begint nu aan een periode van enorm snel toenemende testvliegacitiviteiten doordat er vliegtuigen worden afgeleverd in een steeds toenemende snelheid. Elk vliegtuig dat van de productielijn rolt heeft zijn eigen unieke taak in de verificatie van testdoelen en brengt ons dichter bij de datum van operationeel vliegen door de klant.”
Nadat in 2006 de eerste JSF het luchtruim koos is zijn er inmiddels 85 vluchten gemaakt met totaal iets over de 100 vlieguren. Totaal moeten 5000 vluchten (11.000 testuren) uitgevoerd worden. Het eerste representative F-35A prototype zal deze zomer vliegen. De eerste aflevering van een productietoestel staat gepland voor maart 2010.

Het is een motiverende zaak voor het Lockheed Martin team, dat juist één dag voor aankomst van de Nederlandse delegatie, nadat drie-en-halve maand geen enkele JSF gevlogen heeft, deze nieuwe mijlpaal is bereikt en getoond kan worden dat het JSF programma zichtbaar vooruitgang boekt.

Bron:
Persbericht Lockheed Martin; 26-feb-2009; “Second F-35B STOVL Fighter

JSFNieuws; 25-feb-2009; “Achterstand in testprogramma groeit

JSFNIEUWS090226-KR/kr

One Response to “Nieuwe mijlpaal bereikt: eerste vlucht derde JSF”

  1. Feron 03 Mrt 2009 at 16:50

    Ik vond het altijd geen slecht nieuws als de B-versie mislukte, aangezien de Britse marine naar mijn mening beter af was met de C-versie en met CTOL voor hun CVF.

    Nu blijkt dat de benodigde elektronische catapult die voor de nieuwste klasse Amerikaanse carriers bedoeld was en die dan benodigd was voor een CTOL CVF misschien vervalt, kunnen de Britten niet anders dan hopen voor de B-versie.

    De Italianen en Spanjaarden hadden zover ik weet altijd al geen andere optie dan de B-versie als zij ooit een nieuw toestel willen kopen welke van hun vliegdekschepen moet kunnen vliegen.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.