Feb 27 2009

Noorwegen: eerst zekerheid over JSF, dan pas kopen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 11:52 onder Andere JSF landen

Oslo (N)- Het Noorse parlement vindt de onzekere ontwikkelingen rond de Joint Strike Fighter dermate verontrustend dat is besloten eerst de Verenigde Staten te bezoeken om te spreken over de voortgang van het JSF programma en de mogelijkheid van een vaste, bindende prijs.

Net als in Nederland heeft de Projectgroep Vervanging F-16 daar van het Ministerie van Defensie vastgesteld dat hun voorkeur uitgaat naar de JSF als opvolger van de F-16. De regering heeft, net als hier, dit vervolgens voorgelegd aan het Parlement. De suggestie “Noorwegen kiest JSF” alsof sprake zou zijn van een contract doet geen recht aan de realiteit. Een keuze is nog niet definitief. Het woord is eerst aan het parlement.

Noorse parlement: eerst vaste prijs en betere informatie

En hier is grote twijfel ontstaan. De twijfel in de Stortinget (Noorse Parlement) is breed gedragen door alle Noorse politieke partijen. Over vier weken reist de Noorse Vaste Commissie voor Defensie daarom eerst naar de Verenigde Staten voor een bezoek aan het Pentagon en aan JSF-fabrikant Lockheed Martin in Texas. De zorgen die zijn ontstaan en duidelijke informatie zijn de belangrijkste thema’s van de vergaderingen met de Amerikaanse gesprekspartners.
Jan Petersen, defensiewoordvoerder van de Conservatieve Partij hierover tegen de Noorse krant Dagbladet: “Er is te veel in dit geval dat we niet weten. En gezien het feit dat alle informatie die het Parlement heeft inzake het 145 miljard kronen (US$ 20 miljard) kostende JSF Programma aan het Parlement is gepresenteerd in een Wetsvoorstel van maar 11 pagina’s kunnen we geen onderbouwde beslissing nemen. Deze onzekerheid en dit gebrek aan informatie is de reden waarom de hele Defensie Commissie naar de Verenigde Staten wil reizen voor Pasen. Daar we moeten proberen om zo goed mogelijk een antwoord te vinden bij het Pentagon en de diverse denktanks in Washington DC.”

Kan Lockheed Martin prijs garanderen?

Petersen denkt niet dat de situatie direct op te helderen is. Hij denkt dat de beslissing gerust een jaar uitgesteld kan worden. Hij meent dat het nu nog onduidelijk hoeveel JSF vliegtuigen de Verenigde Staten zullen bestellen. Hij zegt: “Maar ongeacht wat er gebeurt met de F-22 Raptor, denk ik dat de volumes voor de JSF kleiner zullen worden”. De andere grote vraag voor hem is hoe Lockheed Martin de prijs kan garanderen die afgegeven is aan Noorwegen.”

Bezorgde Arbeiderspartij

Signe Øye van de Arbeiderspartij (veruit de grootste regeringspartij)is eveneens bezorgd: “De ontwikkelingen in de Verenigde Staten hebben een groot effect op ons. Wij moeten dit serieus bekijken, en duidelijk weten wat de gevolgen voor ons zijn”. Signe Øye is de plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Commissie voor Defensie en bevestigt dat de laatste ontwikkelingen van invloed zijn op de beslissing een reis naar de Verenigde Staten te plannen. Ze wil de vervanging van de F-16 zeker doorzetten, maar wel op basis van volledige en betrouwbare informatie en wil daarom in Washington bij denktanks, bij het Pentagon en bij Lockheed Martin eerst meer informatie.

Coalitiepartner SV wil geen (politiek) risico

Defensie woordvoerder Bjørn Jacobsen (SV) sluit niet uit dat de laatste ontwikkelingen tot gevolg zullen hebben dat een totale herbeoordeling moet worden uitgevoerd van de kandidatenevaluatie in Noorwegen. SV (de Noorse SP) wil het liefst helemaal geen (Amerikaanse) gevechtstoestellen en wil sterk bezuinigen op defensie. Daarom zegt hij: “Als de SV nu instemt, en straks blijkt de JSF toch veel meer te kosten, zal de SV daar politiek gezien op afgerekend worden”. Hij vindt dat het Parlement niet eerder dan in 2011 een definitief besluit moet nemen.

Centrum Partij : optimisme

Ook Ivar Samuelsen (Senter Partiet; Centrum partij) vreest dat de situatie in de Verenigde Staten het proces lastig kan maken, maar dat nu Noorwegen gekozen heeft voor de JSF, de onderhandelingen over de prijs en het aantal moeten worden voortgezet. Hij vindt dat er scherp op het proces gelet moet worden, maar vanuit een positieve grondhouding voor defensie. Samuelsen maakt duidelijk dat Noorwegen behoefte heeft aan de nieuwe vliegtuigen, ongeacht de financiële crisis. “Alleen,” zo zegt hij “als blijkt dat het benodigde budget veel hoger uitpakt dan gedacht, dan zullen we uiteraard de zaak opnieuw moeten overwegen in het Parlement”.

Onzekerheid JSF te groot

De Voortuitgangspartij van Per Ove wijst eveneens op de onzekere informatie over het gehele JSF-project. Per Ove hierover tegen Dagbladet: “Het toont aan dat we voorzichtig moeten zijn bij het doen van beslissingen over zulke grote aankopen voor de lange termijn. We kopen nu een vliegtuig, waarvan we niet weten wat het zal kosten. De situatie is zeer dramatisch” Hij vindt het opmerkelijk dat Staatssecretaris van Defensie Barth Eide zegt dat een beslissing nu voor de JSF niet definitief is, maar dat we deze later nog weer terug kunnen draaien, zolang er niets in ondertekend. Het lijkt wel of de regering zelf onzeker is over de beslissing”.

Te veel “als, als” in JSF project

De veteraan Odd Einar Dorum (Venstre Partij) zegt dat zijn partij zal afwachten wat er gebeurt. Hij wil eerst meer informatie en wijst er op dat er op dit moment te vaak sprake is van “Als dit, als dat”. Daar moet eerst duidelijkheid over zijn voor er beslissing genomen kan worden.

Bron:
Noorse media naar aanleiding van besluit Parlement naar USA te gaan (feb-2009)
Dagbladet; 26-feb-09; ”Stortinget alvorlig bekymret for kampflykrise

Achtergrond Noorse F16 opvolging:
12-dec-2008; “Hoe kwam Noorse JSF selectie tot stand?
15-dec-2008; ”Noorse JSF – Gripen prijsvergelijking mistig
15-aug-2008; “Noorse JSF business case actueel voor Nederland

JSFNIEUWS090227-EH/jg

One Response to “Noorwegen: eerst zekerheid over JSF, dan pas kopen”

 1. Tinuxon 27 Feb 2009 at 22:42

  Het lijkt wel de week van de openbaring(en)!

  Nu weer de Noren die geschrokken van alle berichtgevingen geconfronteerd werden met een steeds benauwendere situatie, de nogal vrij onverwacht snelle keuze bekendmaking afgelopen november voor de JSF, blijkt de politici nu steeds meer aan het wankelen te brengen.

  Zoals hieruit was op te maken had het bezoek en de presentatie van Lockheed-Martin onder aanvoering van Tom Burbage, het desgewenste effect geresulteerd waar Lockheed op gehoopt had. De Noren waren net als het Nederlandse kamp reeds lang goed “ingepalmd en gemasseerd”, zodat de keuze voor de JSF geen verrassing meer was.
  Wel de wijze waarop en grondslagen, die blijken bij beide zeer dubieus en vanuit een politiek manipulatief sterk milieu geregisseerd.

  Hieruit blijkt dus maar weer dat de JSF soap nog wel even door kan, en de uiteindelijke beslissing door dit soort praktijken alleen maar verder negatief zal worden beinvloed, waar de defensiekampen uiteindelijk de “prijs” voor zullen moeten betalen, die niet in verhouding staat tot de werkelijke stuksprijs van de zo felbegeerde en uitverkoren vervanger van de F-16.

  Wordt vervolgd zullen we maar zeggen……

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.