Feb 27 2009

Van Baalen vanuit USA ‘JSF besluit eigenlijk al genomen’

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 14:32 onder Ontwikkeling JSF

Den Haag – Vanmorgen hadden de SGP-jongeren Apeldoorn contact met de voorzitter van de Defensiecommissie Van Baalen (VVD) in de USA over de JSF aanschaf. Vanavond wordt het interview uitgezonden tijdens de bijeenkomst.

Hans van Baalen, voorzitter van de Tweedekamer delegatie die op dit moment in de Verenigde Staten is voor de stand van zaken van het JSF-programma doet in het interview met de SGP Jongeren Apeldoorn, politiek gezien, pittige uitspraken:
“Meedoen in de topliga betekend de keuze voor de Joint Strike Fighter”. “Geen deelname betekend achterstand”. “Het wordt steeds ongeloofwaardiger wanneer we niet doorgaan”.
Vanmorgen hadden de SGP-jongeren Apeldoorn contact met de voorzitter van de Defensiecommissie en vanavond wordt het interview uitgezonden tijdens de het door hen georganiseerde debat over de vervanging van de huidige F-16 gevechtstoestellen. De eerder aangekondigde spreker Hero Brinkman (Tweede Kamerlid PVV) kan niet aanwezig zijn omdat hij met de Tweedekamer delegatie voor de JSF in Amerika is. In plaats daarvan wordt het ‘live- verslag’ met Hans van Baalen (Tweede Kamerlid VVD) uitgezonden.

Vooral eenzijdige pro-JSF inbreng in debat

De sprekers zijn nu de als pro-JSF bekende staande SGP’er Diederik van Dijk (Beleidsmedewerker SGP, pro-JSF kopstuk Ben Droste (VVD’er, generaal buitendienst Luchtmacht). Deze ex-generaal, mede grondlegger van het JSF project in Nederland, krijgt na de pauze gelegenheid tot een extra interview afgenomen over zijn ervaringen als F-16 piloot. En pro-JSF kopstuk Hans Van Baalen, die vanuit de USA commentaar geeft. Daarnaast is er de onafhankelijke inbreng van de niet politiek gebonden, JSF dossierdeskundige Johan Boeder.
Door het uitvallen van Hero Brinkman ontbreken politieke tegenstanders van de JSF, waarmee van sprekerszijde in hoofdzaak een eenzijdig pro-JSF geluid te verwachten is. Daarmee verliest dit debat veel aan waarde. Een debat met 3 voorstanders en 1 neutraal persoon kan nauwelijks meer een debat genoemd worden. Het debat had aan waarde gewonnen wanneer een andere, politieke tegenstander, van de JSF was gevonden.

De sprekers gaan met elkaar in “debat”, waar de organisatoren ondanks de eenzijdige samenstelling van het forum een levendige discussie verwachten, waarin het publiek betrokken wordt. Het debat staat onder leiding van journalist Riekelt Pasterkamp. De avond begint om 20.00 uur in de aula van Jacobus Fruytier s.g.; Anklaarseweg 71 te Apeldoorn. Iedereen is welkom en de entree is vrij.

JSFNIEUWS090227-JG/jg

3 Responses to “Van Baalen vanuit USA ‘JSF besluit eigenlijk al genomen’”

 1. J79GE11Aon 27 Feb 2009 at 14:48

  Merkwaardig dat Hans van Baalen, voorstander JSF, middels een interview vanuit de VS waar hij verblijft in verband met het bezoek van de Vaste Kamercommissie voor Defensie mee kan doen aan het debat, en Hero Brinkman, tegenstander JSF, om dezelfde reden in de VS als Van Baalen daarom NIET kan meedoen aan het debat. Merkwaardig.

 2. willemhagemanon 27 Feb 2009 at 19:40

  Inderdaad J79GE11A, het is opmerkelijk dat iemand uit de parlementaire delegatie die voorstander is van de JSF vanuit de VS wel een telefonisch interview of een video conference call kan en wil geven, maar een tegenstander of kritisch twijfelaar blijkbaar niet.

  Maar miisschien heeft het te maken met afspraken binnen hun partij, het meegekregen budget dan wel hun privé agenda? Nog twee andere mogelijkheden die ik zomaar bedenk. Niet iedereen is of voelt zich even deskundig v.w.b. deze complexe materie en wil daarom zijn/haar nek liever niet uitsteken. Kan ook zijn dat de tegenstander(s) dan wel twijfelaar(s) zich hebben laten overrompelen, inschatten dat de strijd politiek informeel al is gestreden en de handdoek in de ring hebben gegooid. Wie zal het zeggen. Misschien krijgen we het antwoord nog eens te horen. Blijven volgen zou ik zeggen.

 3. Tinuxon 27 Feb 2009 at 23:08

  Hans van Baalen - besluit voor JSF eigenlijk al genomen !!!!, ja dat wisten wij al langer en dat heb ik vanaf het begin ook al aangegeven. De politiek heeft zijn burgers al die tijd zand in de ogen gestrooid, maar wanneer zou het kwartje nu eens vallen?
  Hans van Baalen (pro JSF), zegt wat de staatssecretaris Jack de Vries angstvallig en zeer geslepen omzeild uit te spreken.

  De staatssecretaris was van de week weer goed op dreef bij - EEN VANDAAG - , met zijn altijd aanwezige brede grijns, gaat hij in op het JSF sprookje terwijl hij de kijkers
  zijn fantastische fabeltjes op de mouw speld.

  Ligt het aan het politieke klimaat of dat wij kiezers niet daadkrachtig meer kunnen reageren, als leden van het kabinet Balkende, vragen van journalisten beantwoorden en ons hierbij van alles wijs maken en wij het als zoete koek slikken zonder dat er een
  belletje gaat rinkelen.
  Ik herinner mij toch tijden waarin de desbetreffende ministers, staatssecretarissen ter verantwoording werden geroepen en uiteindelijk na het vuur aan de schenen gelegd te zijn, met knikkende knieen, een herkansing kregen danwel afgeserveerd werden!
  Zo niet Jack de Vries, zonder blikken of blozen verklaard hij alles voor niet bestaand en alle buitenstaanders voor nitwits die maar wat raaskallen.

  Zoals eerder aangegeven, de tijd gaat nu toch dringen om deze slaapwandelaar uit zijn dromenland te halen en de bv Nederland te redden van een zeperd van jewelste.
  Komt tijd komt raad. Gewoon afblazen die soap, en via een nieuwe procedure de keuze afstemmen op de werkelijke praktijk waarin het Nederlandse defensie apparaat opereert, en dan kopen van de plank. Dan krijg je een toestel geheel en al naar je eigen wensen, kant en klaar.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.