Mrt 06 2009

Turkish Aerospace levert eerste composiet delen JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 17:17 onder Andere JSF landen

Fort Worth (USA) – Turkish Aerospace Industries heeft de eerste componenten geleverd voor de eerste twee productie toestellen van de Joint Strike Fighter.

Het betreft structurele composiet panelen die gebruikt worden voor de buitenkant van de JSF F-35 Lightning II. Turkish Aerospace Industries (TAI) levert deze toe aan Northrop Grumman Corporation. Ze zijn bestemd voor de eerste twee productie F-35A’s van de eerste aanloopproductieserie, de LRIP-1 serie. Het gaat om zes composiet panelen, drie voor elk van de twee eerste LRIP-1 productie F-35A’s. Deze moeten begin 2010 afgeleverd worden aan de US Air Force. Het prototype van de F-35A, de AF1, zal medio 2009 de eerste vlucht maken. Het eerste prototype van de F-35A met missiesystemen aan boord in november.

Turkije speelt grote rol bij JSF

Turkish Aerospace Industries beschouwt het als een eerste belangwekkende stap in de plannen van Turkish Aerospace Industries om 400 complete middenromp gedeelten te bouwen voor de JSF. Een order met een aanzienlijke waarde gemeten in omzet en hoeveelheid arbeidsuren. De onderdelen zijn afkomstig uit een nieuw gebouwde fabriek, die in november 2008 werd geopend, bij Ankara, Turkije. Het personeel in deze fabriek is door Northrop Grumman uitgebreid getraind in de benodigde fabricage technieken. Door de kennisopbouw die Turkije in het JSF project met behulp van de Amerikanen verkrijgt hopen zij hun uitgangspositie op de wereldmarkt als toeleverancier voor internationale projecten (Airbus, Boeing, enz.) verder te verbeteren. In februari 2007 tekende Turkish Aersospace Industies een contract om als zogeheten “second source” leverancier te fungeren voor de F-35 centrale rompgedeelten. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang in Turkije.
Ondanks dat Turkije een zogeheten “Level 3” partner is in het JSF programma, na een investering van US$ 175 miljoen in de ontwikkelingsfase, heeft Turkije inmiddels al voor vele miljarden dollars JSF werk naar Turkije gehaald. Dit dankzij de niet aflatende inspanningen van de Turkse regering die hiervoor continu een stevige lobby voert in de USA. Door zich kritisch op te stellen en scherp te onderhandelen wordt maximaal geprofiteerd van de besteding van defensiegelden ten bate van de eigen industrie.

Northrop Grumman tevreden

“Deze levering vertegenwoordigt twee significante mijlpalen in het project”, zegt Mark Tucker, vice-president tactical systems en F-35 programma manager van Northrop Grumman’s Aerospace Systems afdeling. “Het laat zien dat Turkish Aerospace Industries composiet delen kan bouwen met een hoge graad van nauwkeurigheid en daarmee kan voldoen aan de eisen van een internationaal programma met een hoog ordervolume. En het geeft voor Northrop Grumman een duidelijk positief voortgangssignaal dat we klaar zijn voor internationale participatie in dit project”. Northrop verwacht momenteel dat er van de JSF F-35 Lightning II mogelijk ruim 3100 toestellen worden gebouwd.
Northrop Grumman is een hoofd toeleverancier van de JSF en is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de centrale rompsectie, de radar en andere belangrijkste avionics, inclusief electro-optische en communicatie subsystemen. Daarnaast ontwikkelt Northrop Grumman de software voor de missie systemen en missie planning en de software die bij de trainingen gebruikt moet gaan worden (courseware).

Bron:
Persbericht Northrop Grumman, 5 maart 2009

JSFNIEUWS090305-KR/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.