Mrt 06 2009

Definitief nee tegen Israëlische eis voor aanpassen JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:17 onder Andere JSF landen

Den Haag – Volgens een Israëlische luchtmacht generaal is de onverwacht hoge aanschafprijs van de Joint Strike Fighter het grootste struikelblok. Hij noemt dit probleem als een “show stopper” die Israël weerhoudt van een spoedig contract. Vanmiddag gooide het hoofd van het JSF Programma generaal Davis olie op het vuur door te melden dat aanpassing van JSF systemen volstrekt uitgesloten is.

Tegenover David Fulghum van Aviation Week gaf een Israëlische luchtmacht generaal aan dat de hoge prijs van de Joint Strike Fighter het grootste probleem vormt in de onderhandelingen met de Verenigde Staten. De industriële participatie en de mate waarin Israël aanpassingen mag doorvoeren komen op de tweede en derde plaats volgens hem. Het prijskaartje van “aanzienlijk meer dan US$ 100 miljoen per stuk” is een onverwachte tegenvaller. Mogelijk zal Israël nu het grootste deel van de order (50 van de 75 gewenste toestellen) of mogelijk zelfs de gehele order uitstellen tot ver na 2014 als de prijs aanzienlijk lager zal worden door de toenemende productie. Volgens de generaal zou zelfs bij een prijs van rond de US$ 100 miljoen de eerste order voor 25 stuks al getekend zijn. De prijs is echter zodanig veel hoger, dat Israël wil wachten.

Israël houdt vast aan eigen systemen, maar Davis zegt “nee”

Ander hot item is de mate van toepassen van eigen electronica. Vandaag schreef Arie Egozi in Flight international hier over dat dit wel degelijk een serieus struikelblok vormt in de onderhandelingen. Israël wil absolute beslissingsvrijheid over het gebruik van de JSF en als op termijn omringende landen in het Midden-Oosten, die bondgenoten van de USA zijn, ook JSF’s kopen, wil Israël een voorsprong kunnen houden door middel van eigen systemen. Deze Israëlische eis lijkt niet gemakkelijk in te willigen, gelet op het ontwikkelingsstadium en het totale concept van de JSF, waarin alle systemen nauw met elkaar verweven zijn. Davis bevestigde vandaag in Aviation Week dat het antwoord op aanpassen simpelweg “nee” is. David Fulghum hierover: “The long debate about whether non-U.S. users can modify or replace the classified software that runs the electronic warfare (EW) detection, identification, self-defense and attack systems of the F-35 is over. The answer is “no,” says U.S. Air Force Maj. Gen. Charles Davis, program executive officer for the Joint Strike Fighter. “They are going to buy aircraft that have basically the same capability as all the others. Customization is doable through software. It is not doable by Israelis sticking boxes in the airplane,” Davis says.

Industrie wil lucratieve thuismarkt vasthouden

De industriële participatie lijkt op het oog een minder groot probleem. Vision Systems, een samenwerkingsverband van Elbit en Kaiser Electronics heeft een contract gekregen voor “helmet mounted cueing systems” die de voorheen standaard head-up displays (HUD) vervangen. En Elta hoopte op het krijgen van een order voor het toepassen van hun AESA radarantenne in plaats van een Amerikaans type. Dit is echter nog onzeker. Maar Elbit en Elta voelen er zeker niet voor de lucratieve thuismarkt te verliezen door het F-35 programma en een blokkade te krijgen voor het leveren van gespecialiseerde Electronic Warfare systemen, waar ze zo succesvol mee waren voor zowel de Israëlische F-15I en F-16I toetellen. Dank zij deze electronica, en zonder stealth vormgeving, slaagden deze toestellen erin ongezien voor de Syrische radar te blijven en een in aanbouw zijnde kernreactor met de grond gelijk te maken.

Al met al lijkt een formele bekrachtiging van een Israëlische order, zelfs voor de eerste 25 F-35 toestellen, nog voorlopig niet aan de orde te zijn.

Bron:
Aviation Week; 25-feb-09; David A. Fulghum; “Israel says $100 million per F35 is enough
Flight International; 6-mrt-09; Arie Egozi; “Israël stands firm on demand for domestic JSF content
Aviation Week; 6-mrt-09; David A. Fulghum; “JSF Leadership Reins in EW Speculation

JSFNIEUWS090306-JG/jg

One Response to “Definitief nee tegen Israëlische eis voor aanpassen JSF”

 1. NG21on 06 Mrt 2009 at 22:31

  Misschien moet Israël maar eens met Saab gaan praten. Die kunnen vast wel wat extra hulp en ideeën gebruiken om de Gripen NG nog beter te maken. Misschien kunnen ze er wel een economische en militaire JSF-killer van maken.

  Commentaar redactie:
  Zweden heeft altijd een export toestemming nodig van de USA in verband met toegepaste US componenten (motor; en de Collins computers in de oude JAS39C/D zijn dezelfde als in de F22 en F-35 JSF, van de nieuwe NG is dit nog onbekend).
  Sommigen hebben al een samenwerking geopperd met Sukhoi; kale SU35 airframes kopen en net als India en Maleisië deze voorzien van moderne Israëlische electronica……
  Uiteindelijk is voor Israël het belangrijkste euvel geld; en het gros van de wapenaankopen in Israël wordt op complexe wijze via omwegen door de Amerikaanse belastingbetaler opgebracht. Dus non-USA kopen zit er echt niet in.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.