Mrt 19 2009

UK koopt eerste drie F-35B Joint Strike Fighters

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 9:21 onder Aanschaf JSF

Inverness (UK) – De Britse minister van defensie heeft tijdens een bezoek aan Washington het definitieve contract getekend voor 3 F-35B JSF toestellen. Hiermee is de Britse deelname aan de IOT&E fase veiliggesteld, ondanks langdurige en grote druk van het Lagerhuis om er vanaf te zien. Onderdelen voor tweede Nederlandse testtoestel eveneens gecontracteerd.

Minister van Defensie bezocht Washington om te overleggen met Pentagon topman Robert Gates over de Britse rol binnen de nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan, die binnenkort wereldkundig wordt gemaakt. Aan het eind van de bijeenkomst zei Hutton tegen de verzamelde pers terloops: “I’ve also got some good news today for the U.K.-U.S. special relationship, I formally agreed to purchase three F-35’s”. Bij verder vragen gaf hij aan het contract daadwerkelijk ondertekend te hebben. Hutton noemde de JSF “an essential part of our Future Combat Air Capability” en voegde daaraan toe: “Working alongside their US colleagues, our pilots will gain an unrivalled understanding of this awesome aircraft and its capabilities.”

Eerste buitenlandse order voor JSF’s

Dit is de eerste buitenlandse order voor de Joint Strike Fighter, waarvoor nu totaal 17 definitieve orders binnen zijn. Het Verenigd Koninkrijk houdt daarmee vast aan de afspraken inzake de F-35 Joint Strike Fighter, ondanks massieve druk op het defensiebudget en grote twijfels in het Lagerhuis of het niet beter is de beslissing uit te stellen.
Doordat de Britse parlementaire systematiek iets anders werkt was geen specifieke toestemming meer nodig. Er vindt achteraf verantwoording plaats. Het Britse Ministerie van Defensie wil geen gegevens loslaten over het bedrag van het nu definitief getekende contract vanwege “commerciële vertrouwelijkheid” Maar uit eerdere parlementaire gegevens (hoorzittingen) blijkt dat het om minimaal ruim US$ 600 miljoen gaat, circa US$ 200 miljoen per F-35B toestel.
De Britten zijn de partner die het meest verweven zijn met het JSF project. Ze zijn de enige level-1 partner en betalen 2 miljard Engelse ponden mee aan de ontwikkelingsfase. Zowel Rolls Royce als BAe Systems zijn belangrijke toeleveranciers met een miljarden aandeel in de productie. Bovendien zijn er twee 65.000 ton metende en miljarden kostende vliegdekschepen in aanbouw, speciaal geschikt voor de JSF. De oude Harrier toestellen zullen rond 2012-2014 daadwerkelijk uitgefaseerd moeten worden, gelet op de technische situatie van dit oorspronkelijk uit de jaren zestig stammende toestel. De operationele noodzaak is dus groot.

Na herhaaldelijk uitstel toch akkoord

Het Investment Appraisals Board, het belangrijke orgaan binnen het Britse Ministerie van Defensie dat de materieelaankopen moet goedkeuren zou eerst naar verwachting in januari 2009 een aanbeveling doen tot koop van de drie JSF’s om te voldoen aan het met het JSF Program Office overeengekomen productieschema. In februari vond opnieuw uitstel plaats van de goedkeurende beslissing.
Een meerderheid van de Britse House of Commons Defence Investment Approval Board was allerminst overtuigd van de noodzaak zo vroeg (2011) al over JSF’s te beschikken en wilde minimaal een jaar uitstel van de definitieve ondertekening van het koopcontract. Een deel wilde zelfs de IOT&E fase pas organiseren in 2015 tegelijk met de aanschaf van de eerste productietoestellen. Door de grote industriële belangen was de druk vanuit de Britse defensieindustrie immens om toch akkoord te gaan, gelet op de deplorabele toestand van de economie vanwege de kredietcrisis. Uiteindelijk heeft de vasthoudende defensieminister John Hutton het pleit voor de eerste JSF order gewonnen.

Vervroegde koop 1 Brits toestel

Het gaat om een drietal F-35B’s, die deel uitmaken van de derde aanloop productie serie (LRIP-3). Levering moet plaats vinden in 2011 en begin 2012 om deel te gaan uitmaken van het IOT&E team dat het aanvullende operationele testwerk in het kader van de ontwikkelingsfase van medio 2013 tot medio 2014 moet verrichten.
Oorspronkelijk zou het Verenigd Koninkrijk 2 toestellen in de LRIP-3 en 1 toestel in de LRIP-4 serie kopen, dit is nu veranderd in 3 toestellen in de LRIP-3 serie. Vorige week werd het contract vrijgegeven voor de long-lead items voor de vierde aanloop productie serie (LRIP-4); daarbij viel al op dat er geen onderdelen voor een Britse F-35B in stonden, zoals nu blijkt is dit toestel naar voren gehaald door de Britten en nemen ze een eerder door het Amerikaanse congres geschrapte F-35B voor de US Marines uit de LRIP-3 over. Dit voorkomt dat eind 2009 opnieuw discussie ontstaat of wel of niet de volgende F-35B aangeschaft moet worden.

Overzicht productiestatus JSF

Aanloopserie 1 (LRIP-1) : 2 orders (planning was 5, geschrapt 3)
Aanloopserie 2 (LRIP-2) : 12 orders (planning was 18, geschrapt 6)
Aanloopserie 3 (LRIP-3) : 18 orders (planning was 52, geschrapt 34)
Aanloopserie 4 (LRIP-4) : 28 orders (planning was 70, geschrapt 42)
Totaal eerste vier series: 60 orders (planning was 145, geschrapt 85)
De Nederlandse orders voor testtoestellen (1 in LRIP-3 en 1 in LRIP-4) worden naar verwachting pas in respectievelijk april 2009 en februari 2010 contractueel bevestigd.
In het contract voor de LRIP-4 long-lead items blijkt dat deze onderdelen voor het tweede Nederlandse testtoestel nu eveneens zijn gecontracteerd. Dit is conform de afspraken met de Tweede Kamer in mei 2008. De orders voor LRIP-4 zijn nog niet 100% vast, het gaat om de zogeheten “long lead” items.

Referenties:
Lancashire Evening Post; 18-mar-09; David Coates; “Jet boost for Lancashire workers
Flight International; 18-mar-09; Craig Hoyle; “UK signs for first three F-35B Joint Strike Fighters
AFP; 18-mar-09; “Lockheed Martin F-35 Fighter Aircraft

JSFNIEUWS090319-NS/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.