Apr 17 2009

Israël twijfelt over aankoop JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:47 onder Andere JSF landen

Den Haag – De top van de Israëlische strijdkrachten heroverweegt de aanschaf van de F-35 Joint Strike Fighter vanwege de onverwacht hoge kosten en de onvrede over het kunnen inbouwen van eigen systemen.

Volgens Anshel Pfeffer van de krant Haaretz is de F-35 “Een ideaal toestel, Israël zou het graag willen kopen, maar niet tegen elke prijs”. De defensietop heeft vastgesteld dat Israël zijn operationele en technologische suprematie ook zonder de F-35 JSF kan behouden. Dit kan volgens Israël door de nieuwste versies van de F-15 of F-16 te kopen.
Israël had belangstelling voor 75 toestellen, met een eerste batch van 25 stuks voor levering vanaf 2014. Afgelopen najaar stemde defensieminister Ehud Barak in met de start van contractonderhandelingen voor een eerste batch van 25 stuks in het kader van het luchtmacht meerjarenplan. Aan de totale deal van 75 toestellen bleek all-in echter een prijskaartje te hangen van 15 miljard dollar. De krant Haaretz geeft aan hoe Lockheed Martin in 2002 nog sprak van “ongeveer US$ 47 miljoen” (was gemiddelde kale kostprijs, redactie), maar dat de officiële prijs nu over de US$ 80 miljoen is (deel door waardedaling dollar).

Modificaties moeilijk door “stealth” vormgeving

Een belangrijk bezwaar van Israël – volgens Haäretz – is de onmogelijkheid eigen systemen te integreren. Het is met de F-35 moeilijk om tegemoet te komen aan de zeer specifieke wensen van Israël op het gebied van extra communicatiemiddelen, speciale elektronische systemen en op zijn minst de mogelijkheid eigen Israëlische wapens mee te voeren. Door de structuur van de F-35 JSF zijn modificaties lastig, alles moet intern geplaatst worden, maar dat vergt dure modificaties. Het specifieke “stealth” ontwerp stelt daaraan nu eenmaal beperkingen.

Bron: Haaretz; Anshel Pfeffer; 17-apr-2009 “IDF deal for F-35 sours over soaring costs of fighter jets

JSFNIEUWS090417-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.