Mei 01 2009

Turkse luchtvaartcluster wint nieuwe orders in JSF project

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:38 onder Andere JSF landen

Den Haag – Lockheed Martin heeft op de 9e International Defense Industry Fair (IDEF’09) in Istanbul JSF-contracten getekend met diverse Turkse bedrijven. Het betreft contracten met ALP Aviation, Aselsan en Kale Aviation, voor onder andere kennisintensieve, hoogwaardige toelevering in het JSF project.

Doelstelling van Turkije bij het instappen in het JSF project was om circa US$ 5,5 miljard (ongeveer de helft van de investering in 100 JSF toestellen) terug te halen aan industriële werkzaamheden. Turkije is een Level 3 partner en betaalde US$ 175 miljoen mee in de ontwikkelingsfase (Nederland is Level 2 partner en betaalde US$ 800 miljoen om mee te doen).
Murad Bayar, hoofd van het Turkse ondersecretariaat voor Militaire Productie is lyrisch over de successen die Turkije heeft in het binnen halen van de contracten, en geeft aan dat het succes te danken is aan de lage productiekosten in Turkije, waardoor andere partnerlanden het nakijken hebben, bij de ondertekenening zei hij: “I would like to thank the Lockheed Martin team for this success. The sky is the limit. We have to keep in mind that a total of nine countries competed for the F-35 project. We won. This shows competitiveness in the sector.”

Deels hoogwaardige werk

Kale Aero (onderdeel van Kale Technical and Chemical Group) won een contract voor toelevering van complexe onderdelen voor het voorste rompgedeelte en vleugels van de F-35. Directeur Osman Okyay ziet daardoor groeikansen: “Our timely deliveries and 100 percent quality achievement enabled us to grow from smaller, short-term projects into large-volume, long-term projects.”
ASELSAN, een sterk groeiende partner en strategisch leverancier van mission systems avionics technologie verkreeg een contract voor de productie optische hulpmiddelen voor het electro-optical targeting system (EOTS) van de JSF F-35 Lightning II. ASELSAN is hiermee een e van de eerste bedrijven in de internationale groep van JSF partnerlanden die een positie krijgt op het terrein van deze hoogwaardige technologie. Een official van het Turkse Ministerie van Defensie zei dinsdag dat hij verwachtte dat de totale contractwaarde voor Aselsan in het F-35 project zou kunnen oplopen tot US$ 1 miljard.
Alp Aviation haalde een contract binnen om aan Lockheed Martin delen te leveren voor het voorste rompgedeelte (afsluitingen cockpitkap).

Turkije profiteert dankzij sterk onderhandelen

In februari 2007 tekende Turkish Aerospace Industies een contract om als zogeheten “second source” leverancier te fungeren voor de F-35 centrale rompgedeelten. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang in Turkije. Hiervoor is een nieuwe fabriek gebouwd bij Ankara, die in november 2008 werd geopend.
Turkije is een zogeheten “Level 3” partner is in het JSF programma en deed een investering van slechts US$ 175 miljoen in de ontwikkelingsfase (SDD fase). Turkije was het laatste land dat werk binnenhaalde in het kader van de ontwikkelingsfase en had daarvoor in 2003 tot 2005 alle reden om daarover te klagen. Door in 2005 de banden aan te halen met Eurofighter en te suggereren naast de JSF ook zaken te gaan doen met Eurofighter, wat erg serieus leek, maakte Lockheed Martin er werk van om meer werk te plaatsen in Turkije. Deze methode van “marktwerking” was succesvol, want Turkije heeft inmiddels al voor vele miljarden dollars JSF werk naar Turkije gehaald. Dit dankzij de niet aflatende inspanningen van de Turkse regering die hiervoor continu een stevige lobby voert in de USA. Door zich kritisch op te stellen en scherp te onderhandelen wordt maximaal geprofiteerd van de besteding van defensiegelden ten bate van de eigen industrie. En, zoals blijkt uit de laatste contracten, gaat het hierbij zeker ook om kennisintensief en hoogwaardig werk. Geen slechte prestatie van de Turken om een dergelijke hoge “return on investment” te halen op hun investering van US$ 175 miljoen.

Bronnen:
Reuters; 29-apr-2009; “Turk Aselsan agrees deal
Today’s Zaman; 30-apr-2009; David Neylan; “Lockheed Martin signs contracts with 3 local companies at IDEF
JSFNieuws; 06-mrt-2009; “Turkish Aerospace levert eerste composiet delen JSF

JSFNIEUWS090501-NB/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.