Dec 06 2007

Northrop start fabricage voor F-35 LRIP-1 fase

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:48 onder Ontwikkeling JSF

Northrop Grumman heeft vandaag bekend gemaakt, dat het haar internationale partners de opdracht heeft gegeven om de fabricage te starten van onderdelen voor de eerste twee F-35 productie toestellen.

Deze twee toestellen worden ontwikkeld in de zogeheten Low Rate Initial Production (LRIP) fase, dat eind oktober van dit jaar startte. Het bedrijf heeft contracten aan onder meer Terma en het Turkse TAI uitgedeeld, waardoor het team van internationale leveranciers nog verder is uitgebreid.

De onderdelen die deze bedrijven ontwikkelen voor het JSF project zijn componenten van composiet en toegangspanelen, welke gebruikt worden in het middengedeelte van de vliegtuigromp. Dit deel van de romp wordt ontwikkeld door Northrop Grumman zelf, maar het Turkse bedrijf mag er voor de LRIP-2 fase minimaal 400 van produceren.


Eerder deze week maakte het Pentagon bekend dat het Lockheed Martin een contract van $38,5 miljoen heeft geven om de ontwikkeling van het (autonomic logistics information system) ALIS systeem te starten. Dit informatiesysteem gaat en centrale rol spelen om de logistieke processen van het internationale JSF project beheersbaar te houden.

ERP systemen van ondermeer het Nederlandse Ministerie van Defensie zullen aan het ALIS systeem gekoppeld worden.
Uit rapporten van Defensie blijkt dat deze koppeling een risico vormt voor de implementatie en het tijdig operationeel krijgen van de JSF. Uit het rapport van de Algemene Rekenkamer, dat eergisteren is verschenen, blijkt dat ondermeer de Defensie Telematica Organisatie werkt aan het in kaart brengen en oplossen van die risico’s. Het is van belang dat het Amerikaanse ALIS systeem daarom zo snel mogelijk operationeel is, zodat de integratie met Nederlandse systemen ook zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.