Jul 31 2009

Eerste roll out F-35C prototype voor US Navy

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 1:52 onder Ontwikkeling JSF

FORT WORTH, Texas (USA) – Op 28 juli vond de roll out ceremonie plaats van de eerste Joint Strike Fighter F-35C, de versie voor de U.S. Navy. Dit toestel is geschikt om vanaf vliegdekschepen te starten en moet zorgen dat de U.S. Navy over stealth vliegtuigen zal beschikken vanaf 2015.

De top van De U.S.Navy en een groot aantal personeelsleden en militairen en veteranen van de U.S. Navy woonden de roll out ceremonie bij. Admiraal Gary Roughead, de Chief of Naval Operations van de U.S. Navy, hield een toespraak ter verwelkoming van de F-35C. “De Joint Stike Fighter zal de hele wereld tonen dat onze zeevarenden nergens een gevecht op basis van gelijkheid zullen voeren, omdat dit vliegtuig ze superieur zal maken aan alles wat op hun weg komt,” zei Admiraal Roughead, “Het zal onze zeevarenden en vliegers een tactische en een technische voorsprong geven in de lucht, en het zal de druk verminderen van onze verouderende vloot van gevechtsvliegtuigen.” Maar, konden de aanwezigen vernemen, Admiraal Roughead voegde hier op besliste toon aan toe: “Maar ze moeten - ze moeten absoluut - op tijd en binnen budget geleverd worden“. Als reden gaf hij de snelle veroudering aan van de huidige F/A-18 Hornets vanwege de intensieve operationele inzet.

Lockheed Martin trots en vereerd

Tom Burbage, zelf een voormalige US Navy testvlieger en momenteel de Vice President en algemeen manager van het F-35 Programma voor Lockheed Martin, dankte de top van de US Navy voor hun volledige betrokkenheid bij de ontwikkeling van de F-35 en “hun actieve inzet om te komen tot gezamenlijke tactieken voor alle strijdmachtonderdelen en coalitiepartners die dit platform zullen gebruiken op een manier die we ons eerder nooit konden voorstellen. Wij bij Lockheed Martin zijn zowel trots als vereerd door het vertrouwen dat de U.S. Navy in ons heeft om de ontwikkeling en introductie te mogen leiden van de nieuwste, stealthy, supersonische aanvalsjager voor de US Navy.”

Planning eerste vlucht

De eerste F-35C, bekend als de CF-1, zal een uitgebreide serie grondtests doorlopen alvorens de lucht in te gaan voor zijn eerste vlucht, die momenteel gepland staat voor eind 2009. De CF-1 is het negende F-35 test toestel waarvoor de “rollout” heeft plaats gehad en wordt toegevoegd aan de al eerder geleverde vloot van F-35 toestellen voor zowel vliegtests als grondtests, die inmiddels sinds december 2006 ruim 100 vluchten hebben gemaakt.
In het oorspronkelijk contract was sprake van de eerste vlucht eind 2006, later vanwege de herontwerp activiteiten door de gewichtsproblematiek uitgesteld naar eind 2008. Door diverse omstandigheden is dit opnieuw een jaar vertraagd. Toch benadrukt Lockheed Martin dat de F-35C “is on schedule to meet the Navy’s Initial Operational Capability in 2015, and represents a leap in technology and capability over existing fighters, combining stealth with supersonic speed and high agility. The Lightning II employs the most powerful and comprehensive sensor package ever incorporated into a fighter. The F-35C possesses uncompromised carrier suitability and low-maintenance stealth materials designed for long-term durability in the carrier environment. The Lightning II’s operational and support costs are forecast to be lower than those of the fighters it will replace.

Bron: Persbericht Lockheed Martin 28 juli 2009

JSFNIEUWS090730-KR/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.