Aug 01 2009

Rolls-Royce/General Electric verheugd over pro-F136 stemming

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 10:35 onder Ontwikkeling JSF

Indianapolis/Den Haag – Zowel Rolls-Royce als General Electric verwelkomen de uitslag van de stemming van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden van afgelopen donderdag om het alternatieve motorprogramma voor de F-35 Joint Strike Fighter (JSF) te blijven ondersteunen. Het Huis stemde met 400 tegen 30 voor opname van 560 miljoen dollar in de financiering voor het boekjaar 2010 om de F136-motor van het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team te ontwikkelen en te produceren.

De stemming van donderdag 30 juli 2009 bevestigt opnieuw de voordelen van concurrentie voor het JSF-motorprogramma, het grootste straaljagerprogramma ter wereld ooit. Het voorkomt dat er in het JSF project een motormonopolie van 100 miljard dollar wordt gegeven aan een ’sole source’ leverancier zonder dat er een vergelijkend selectieproces heeft plaatsgevonden.

Ontwikkeling op schema

De F136-motor, die wordt ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen Rolls-Royce en GE, zorgt voor honderden banen in de productiefabriek van Rolls-Royce in Indianapolis. Totaal zijn er bij Rolls-Royce, GE en hun leveranciers in totaal meer dan 2500 F136-gerelateerde banen. De eerste productie-F136-motoren, die nu voor ongeveer 70 procent klaar zijn, zullen volgens planning kunnen worden geleverd in 2012.
De GE Rolls-Royce F136-motor blijft binnen de begroting, en is jarenlang consequent binnen de begroting gebleven. Bovendien heeft de solide geschiedenis van de F136-motor, waarbij het contract op schema en binnen de begroting werd uitgevoerd, steevast geleid tot uitstekende programmabeoordelingen van het Joint Program Office, dat het F-35-programma beheert.
“Het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team moet de kans krijgen om de voordelen van concurrentie te laten zien,” aldus James M. Guyette, President & CEO, Rolls-Royce North America Inc. Deze concurrentie komt de komende decennia ten goede aan militaire klanten in de VS en overal ter wereld.”
Men is eerder dit jaar begonnen de eerste voltooide, nieuw gebouwde F-136-motor te testen. Daarmee ligt het project een maand vóór op schema zoals bepaald in het SDD-contract (System Development and Demonstration) met het Joint Program Office van de Amerikaanse overheid voor het F-35 Joint Strike Fighter-programma.

Positieve stap, onzekerheid blijft

De stemming van afgelopen donderdag ligt ook geheel in lijn met de onaflatende steun die het Huis de afgelopen 14 jaar aan dit programma heeft gegeven en met de onlangs aangenomen hervorming op het gebied van defensieaankopen, die concurrerende contracten in Amerikaanse defensieprogramma’s stimuleert.
Hoewel het een positieve stap is dat het Huis van Afgevaardigden het budget voor de F136 motor wil handhaven, blijft onzeker hoe het Pentagon zal reageren. In juni dreigde het Pentagon de regering te adviseren een veto uit te spreken, indien de financiering van de F136 wordt voortgezet. Eerder stemde de Senaat tegen voortzetting van de financiering. Voordat fiscaal jaar FY 2010 ingaat op 1 oktober aanstaande, moet er duidelijkheid zijn.
Gelet op de innovatieve betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven Atkins Nedtech en DutchAero bij het ontwerp en de productie van deze motor zou het hrappen van de F136 motor een slag voor deze Nederlandse bedrijven zijn. Met spanning wordt binnen de industrie afgewacht af deze positieve stap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de toekomst van de motor veilig zal stellen.
Druk vanuit politiek Den Haag en vanuit het Ministerie van Economische Zaken op de Amerikaanse regering om de werkgelegenheid in Nederland voor deze motor veilig te stellen zou wellicht een bijdrage kunnen leveren om het belang voor ons als JSF partnerland duidelijk te maken. Vanuit de Britse regering en het Britse parlement is telkens intensief gelobbyed in de USA om de belangen van de Europese industrie, die met name profiteert van deze motor, veilig te stellen.

Bron: Persbericht/contacten Rolls Royce/General Electric

JSFNIEUWS090801-HW.JG/jg

One Response to “Rolls-Royce/General Electric verheugd over pro-F136 stemming”

  1. NG21on 05 Sep 2009 at 21:22

    Update

    http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_generic.jsp?channel=aerospacedaily&id=news/F136-090309.xml&headline=Alternate%20JSF%20Engine%20Team%20Pressures%20Pratt

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.