Okt 23 2009

Deense beslisssing opvolging F-16 uitgesteld

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 2:04 onder Andere JSF landen

Kopenhagen (DK) - De Deense minister van defensie Soren Gade heeft bekendgemaakt dat de beslissing over de miljardenorder voor straaljagers ter vervanging van de F-16 opnieuw is uitgesteld, nu tot medio 2010.
Wel is bekend dat in ieder geval minder toestellen – slechts 25-35 stuks - zullen worden aangeschaft.

Tegenover de Deense krant Jylland Posten zei de minister: “Ik zou al graag een politieke beslissing hebben genomen deze zomer, maar we moesten dit uitstellen en nu ziet het er naar uit dat we pas medio volgend jaar overeenstemming kunnen hebben. Het belangrijkste is echter de juiste beslissing te nemen.” De Deense keuze voor de opvolging van de F-16 gaat tussen drie kandidaten, de Lockheed Martin F-35 (JSF), de Boeing Super Hornet en de Saab Gripen Next Generation.

Levensduur F-16 langer

Eerder dit jaar politici claimden dat de F-16 langer mee zou kunnen. De Deense luchtmacht stelt dat dit (in technisch opzicht juist is, maar operationeel gezien dubieus is. Nu zegt de minister daarover dat nader onderzoek heeft uitgewezen dat de levensduur gerekt kan worden en dat nu onderzocht wordt of de aankoop van een vervanger uitgesteld kan worden van 2016 naar 2018 of 2020.

Luchtmacht vrijwel gehalveerd

De politiek heeft al eerder aangegeven het aantal toestellen te willen reduceren van de geplande 48 tot slechts 30 stuks. Minister Soren Gade bevestigde dit: “We zullen er meer dan 25 en minder dan 35 kopen”. Er zijn nu 48 operationele F-16’s beschikbaar (uit een vloot van 62 toestellen). Door deze reductie wordt de Deense luchtmacht gereduceerd en gemarginaliseerd. Bij 30 toestellen kan hooguit sprake zijn van 20-24 “combat coded” toestellen. Uitzendingen voor vredesoperaties als indertijd rond het voormalig Joegoslavië zijn daardoor nauwelijks nog langer haalbaar in de toekomst. Overigens is Denemarken het tweede land dat van regeringszijde aangeeft het aantal te kopen toestellen te willen reduceren ten opzichte van de Memory of Understanding uit 2007. Eerder dit jaar gaf de Canadese regering al aan minder toestellen (65 in plaats van 80) te willen kopen.

Geen specifieke voorkeur

Op een directe vraag naar welk toestel als beste uit de bus was gekomen bij de kandidatenevaluatie, antwoordde de minister; “Er is geen voorkeur. Elk van de drie kandidaten heeft zijn voordelen.” Dit betekent dat, anders dan in Noorwegen (november 2008) of Nederland (december 2008) de kandidatenevaluatie in Denemarken niet eenduidig de F-35 JSF aanwijst als “beste toestel voor de beste prijs”. De redenen achter dit verschil in beoordeling blijven nog in nevelen gehuld tot 2010. Van insiders rond de kandidaten evaluatie zijn er - onbevestigde - berichten dat de Boeing Super Hornet een goede score had, niet alleen bij bepaalde missies, maar tevens qua interoperabiliteit, de vaste prijs en de geringe risico’s vanwege het bewezen concept. De andere kandidaten hadden wisselende prestaties bij bepaalde missies, geen enkele scoorde op alle missies het slechtste; geen enkele op alle missies het beste. De Saab Gripen bood eveneens prijsgarantie en een groot pakket economische compensatie, ook civiel. Voor de F-35 (JSF) was er onzekerheid over de prijs en de werkgaranties zijn beperkt.

Bronnen:
Jyllands Posten; 21-oct-2009
Ingenioren; 21-oct-2009 ”Minister indkoeb af nye kampfly kan udskydes til 2020”
Ingenioren; 21-oct-2009 ”Danmarks koereplan for kampfly smuldrer”

JSFNIEUWS091023-AS/nb

One Response to “Deense beslisssing opvolging F-16 uitgesteld”

 1. NG21on 23 Okt 2009 at 11:31

  En dat zijn weer minder te produceren JSF’s. Straks mag de hele wereld samenwerken om 100 JSF’s te bouwen.

  Dat betekent dat dit al pessimistische rapport (JSF Markt analyse) over de productiemogelijkheden nog verrder omlaag moet worden bijgesteld.

  Je begint je onderhand af te vragen wanneer de stekker uit dit mislukte project wordt getrokken. Beter vandaag dan morgen wat mij betreft.
  Het wordt ondertussen ook eens tijd om na te gaan of het überhaupt nog zin heeft om een gevechttoestel aan te schaffen als de aantal dusdanig laag zijn dat je er niet expeditionair mee kunt opereren.

  Commentaar redactie: Daar staat tegenover dat iemand uit de Turkse luchtvaartindustrie heeft gezegd dat de Turkse luchtmacht op den duur misschien wel 120 toestellen nodig heeft gelet op de te vervangen toestellen. Dat zijn er dan weer 20 meer (als het budget het toelaat).

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.