Okt 26 2009

Britse regering zou overwegen JSF order terug te brengen tot 50 stuks

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:14 onder Andere JSF landen

UPDATE

Den Haag - Dit weekend kwamen de Britse kranten The Times en Guardian met berichten, dat de Britse regering voornemens zou zijn het aantal te kopen F-35’s terug te willen brengen van 138 naar 50 en een een van de twee nieuwe vliegdekscheppen in de vaart te brengen zonder F-35’s, maar slechts als helicopter-carrier ter vervanging van de HMS Oceana.

Vorig jaar werden de contracten getekend voor twee nieuwe vliegdekscheppen, de HMS Queen Elizabeth en de HMS Prince of Wales. Recent werd bekend dat de bouw £ 1 miljard hoger uitvalt dan het budget van £3.9 miljard. Tevens werd vorige winter al herhaaldelijk gespeculeerd op de noodzaak van aanzienlijke bezuinigingen op de Britse defensie. De economische recessie, die Groot-Britannië zeer hard heeft getroffen en daar nog altijd in alle heftigheid voortduurt, maakt de nood voor defensie nog groter.

Omvang bezuiniging miljarden ponden

Reden, aldus The Times and Guardian voor de Royal Navy om in te stemmen met een bezuinigingsoperatie die £8.2 miljard in het laadje moet houden: (1) Een van de twee vliegdekschepen wordt helicoptercarrier; (2) de daarvoor bestemde F-35B JSF’s worden niet aangekocht; (3) de HMS Oceana wordt verkocht omdat de taken worden overgenomen door het tweede nieuwe vliegdekschip.
De kranten melden dat “The RAF, which had been due to replace its Tornado aircraft with the JSF, will now equip all its frontline squadrons with Eurofighter aircraft instead.” En dat hierdoor: “The U.K. will cut their F-35 order from around 138 down to 50. This has been agreed upon by senior navy and air force commanders who are preparing for the strategic defence review.”. Door pakweg 80 JSF’s minder te kopen zou circa £7 miljard (ruim € 8 miljard) bespaard kunnen worden door de Britse defensie organisatie

Royal Navy officier: “onbetaalbare JSF oorzaak”

De admirals van de Royal Navy hebben tien jaar gevochten om de koop van de twee 65.000 ton metende vliegdekschepen veilig te stellen , worden nu gedwarsboomd door de stijgende kosten van de Joint Strike Fighter. Nu laat The Times een senior Royal Navy officier aan het woord die zegt: “We always knew that the real cost of the carrier project is the JSF fleet to go on them. It would cost us at least £12 billion if we bought all the (JSF) aircraft we originally asked for. We are waking up to the fact that all those planes are unaffordable”.

De plannen voor deze bezuinigingen zijn nog niet officieel verstrekt aan het Britse parlement.

De Vries: berichten volstrekt uit de lucht gegrepen
Overigens heeft onze Staatssecretaris van Defensie J. de Vries nadrukkelijk afstand genomen van de berichten in de Britse pers. Hij heeft zijn collega uit het Verenigd Koninkrijk geraadpleegd en die heeft gemeld dat geen sprake is van een officieel plan.
Zie Telegraaf 27 oktober: Volgens De Vries is het bericht „volstrekt uit de lucht gegrepen”, zo liet hij dinsdag in het televisieprogramma EenVandaag weten. De staatssecretaris zegt contact te hebben gehad met zijn Britse collega’s over de kwestie.

Bronnen:
Guardian; 25-oct-2009; “Navy sacrifices fast-jet aircraft carrier amid £1bn budget overrun”
Sunday Times; 25-oct-2009; “Navy surrenders one new aircraft carrier in budget battle

JSFNieuws-091026-JG/jg

2 Responses to “Britse regering zou overwegen JSF order terug te brengen tot 50 stuks”

 1. NG21on 27 Okt 2009 at 0:49

  “The RAF, which had been due to replace its Tornado aircraft with the JSF, will now equip all its frontline squadrons with Eurofighter aircraft instead.”

  Nou dan hoef je met de RAF geen medelijden te hebben. Ze krijgen er een beter toestel voor in de plaats.

  Hadden wij maar zo veel geluk.

  Commentaar redactie:
  Bedenk hoe veel Tornado en Jaguar squadrons er waren en hoeveel Typhoons dat gaan invullen. Bedenk ook dat van een vloot van 150 Harriers straks weinig overblijft.
  En dat de behoefte voor invulling van de vervanging van de laatste Tornado (grondaanvals) squadrons, zoals Lossiemouth Tors) de optie was F-35s, of Tranche 3B Eurofighters. Maar voor BEIDE is geen geld. Dus wordt het misschien vervangen door niets. Dus medelijden is misschien wel degelijk op zijn plek: er blijft weinig over van de RAF en het personeel van de squadrons mag wat anders gaan doen. Dit risico lopen we in Nederland idem dito. Er is geld voor 50 JSF’s hier. Dan gaan we UK en Denemarken achterna met een gemarginaliseerde luchtmacht. 322 en 323 squadron?

 2. NG21on 27 Okt 2009 at 16:00

  Tja dat dat is idd geen prettig vooruitzicht. Maar wat dan?

  We kunnen in deze tijd niet verwachten dat het budget voor defensie verdubbeld wordt.

  Het probleem van Nederland is dat het defensie budget nauwelijks groeit maar de prijs van het aan te schaffen materieel wel.

  Het feit dat de toestellen zogenaamd steeds capabeler worden heft dat probleem maar ten dele op. De onderscheppingsjagers en grond-lucht verdediging van een mogelijk tegenstander worden dat ook. Dus in de basis zou het aantal benodigde toestellen gelijk moeten blijven.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.