Okt 31 2009

Obama alsnog akkoord met financiering GE F136 motor

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 1:17 onder Ontwikkeling JSF

Williamsburg (VA) – President Barack Obama heeft deze week de Defense Authorization Wet voor fiscal jaar 2010 getekend, inclusief de paragraaf waarin de financiering van de alternatieve motor voor de JSF is geregeld, de General Electric/Rolls Royce F136 motor. Dit is positief voor partner landen, waaronder Turkije die deze week een contract kon tekenen voor, met Nederlandse innovaties ontworpen, F136 componenten.

Nadat er in 2006, 2007 en 2008 langdurige en toenemende discussie was over de financiering van een tweede type motor voor de JSF, die het Pentagon wil schrappen, maar het Amerikaanse congres ter wille van de werkgelegenheid en het bevorderen van competitie wil behouden, barstte dit voorjaar de discussie voor de vierde keer los.
Nu voor het eerst onder Barack Obama, die via zijn minister van defensie Robert Gates zelfs dreigde met “het overwegen van een veto” . Maar veel leden van het Congres geloofden niet erg in dit dreigement en zetten door. Uiteindelijk zwichtte Barack Obama en tekende alsnog – een ondermijning van zijn gezag als president. De totale defensiebegroting omvat US$ 680 miljard, waaronder US$ 130 miljard (US$ 2,5 miljard per week) voor de oorlogen in Irak en Afghanistan.

GE Aviation verheugd

Rick Kennedy van General Electric reageerde met een “We’re thrilled with the president’s decision” en zei dat General Electric een vast gegarandeerde prijs zou aanbieden op de eerste serie motoren, in tegenstelling tot Pratt & Whitney en dat dit aanbod een sleutel was geweest tot het overhalen van president Obama om te tekenen. Met de ontwikkeling van de alternatieve motor is in fiscaal jaar 2010 een bedrag gemoeid van US$ 560 miljoen, wat niet ten koste zal gaan van de rest van het JSF programma. Het geld is onttrokken aan andere budgetten (voor Operations en Maintenance) van de US Air Force.

Turkije krijgt grote GE/RR F136 order

Het Turkse bedrijf TUSAS Engine Industries heeft een order gekregen voor de productie van zogeheten “blisk spools” voor de F136 motoren van de F-35 Lightning II (JSF). De F136 motor is dankzij de “blisk” technologie een van de meest geavanceerde motoren ooit. De Nederlandse bedrijven Atkins Nedtech en DutchAero waren in de ontwikkelingsfase – dankzij de € 800 miljoen euro bijdrage van de overheid in de JSF SDD fase – actief betrokken bij het ontwerp van deze uiterst innovatieve technologie. Dit leidt nu tot daadwerkelijke productie orders, want het contract dat het TUSAS heeft afgesloten met General Electric betekent in eerste instantie werk voor 240 Turkse ingenieurs en medewerkers. De orderwaarde bedraagt in eerste instantie circa US$ 510 miljoen voor het Turkse TUSAS, dit kan oplopen tot uiteindelijk US$ 2,9 miljard gedurende de periode 2010-2021. Eerder koos Turkije voor de F-16 ook voor General Electric F110 motoren, en het land heeft een nauwe band met deze fabriek.

Bron:
The Enquirer - October 2009
Persbericht Turkish Engine Industry 26-oct-2009

JSFNIEUWS-091030-GK/gk

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.