Okt 31 2009

Lockheed promoot F-35 (JSF) in Zuid-Korea

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 11:03 onder Ontwikkeling JSF

Seoul - Van 20 tot 25 oktober 2009 demonstreerde de Zuidkoreaanse defensie industrie zowel binnenlandse, als buitenlandse producten op de 7e Seoul International Aerospace and Defense Exhibition (ADEX). Lockheed Martin was hier prominent aanwezig om de F-35 (JSF) te verkopen en bij de Zuidkoreaanse industrie interesse te kweken voor het project.

Zuidkoreaanse bedrijven die hun producten en diensten aanboden omvatten onder andere Korea Aerospace Industries (KAI), LIG Nex1, Doosan DST, Hanwha, Huneed Technologies, Hyundai-Rotem, Hyundai Wia, Kia Motors, Samsung Techwin, Oneseen Skytech, Poongsan en S&T Dynamics. Korea Aerospace Industries toonde de nieuwe T-50 Golden Eagle, een geavanceerde jettrainer, waarvan ook een eenpersoons aanvalsversie wordt ontwikkeld.
Daarnaast liet Korea Aerospace Industries de nieuwe Surion Korean Utility Helicopter (KUH) zien, die de verouderde Bell UH-1H en Hughes 500MD helicopters moet vervangen.

Lockheed Martin promoot F-35

Lockheed Martin was prominent aanwezig met een cockpitdemonstrator en een compleet full-scale model van de F-35 Lightning II. Met de F-35 is Lockheed in de race voor een toekomstige order van 60 toestellen in de Zuidkoreaanse F-X fase 3 competitie. Andere belangrijke mededinger voor deze order is Boeing met de F-15 Silent Eagle met semi-stealth eigenschappen. Zuid-Korea kocht eerder in het kader van de F-X Fase 1 en 2 competitie al 60 F-15K Eagles. Er bestaan in Zuid-Korea twijfels of de F-35 op tijd geleverd kan worden en of de eerste series niet te beperkte eigenschappen hebben, met dure latere upgrades als gevolg.
Op de persconferentie zei Lockheed Martin dat het doel was de internationale toehoorders de bijzondere eigenschappen van het JSF programma onder de aandacht te brengen: “Lockheed Martin remains confident that South Korea will select its F-35 Joint Strike Fighter for the third phase of its F-X competition.”. Volgens Steve O’Brien, Lockheed’s vice-president voor F-35 business development, hadden ze een aantal vertrouwelijk briefings gegevens in Zuid-Korea om te tonen wat de F-35 kan betekenen voor de Zuidkoreaanse luchtmacht en industrie. Op de twijfels omtrent de tijdige levering zei Steve O’Brien: “There are slots available in 2014 for the first Foreign Military Sales customer to take delivery of the F-35. We’ve given a number of different briefings to different customers on this issue, and it is up to the customers if they would like to come on board.” Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het uitstel bij diverse JSF partnerlanden

JSF kan veel werk bieden Zuid-Koreaanse industrie

Lockheed’s Steve O’Brien benadrukte dat de F-35 de beste waarde biedt voor de Zuidkoreaanse industrie en dat Lockheed bereid is om Zuid-Korea aanzienlijke orders te gunnen als “second source” toeleverancier van JSF onderdelen. Lockheed gaf aan de mogelijkheid van een complete assemblagelijn (FACO) op hetzelfde niveau als Italië niet uit te sluiten. Dit zou later tevens perspectief bieden voor onderhouds facilitieiten voor de JSF in Zuid-Korea.
De Zuid-Koreaanse overheid streeft naar 100% compensatie orders en zoveel mogelijk productie van jachttoestellen in eigen land, zodat onderdelen niet vanuit andere landen betrokken hoeven te worden. Zuidkorea heeft tot nu toe niet geïnvesteerd in de ontwikkeling van de F-35, zoals andere landen. Maar gelet op de hoog geavanceerde Zuidkoreaanse vliegtuigindustrie en de lage lonen kan Zuid-Korea wat Lockheed betreft een goede positie krijgen als “second source” aanbieder. Dit kan nuttig zijn om de kostprijs van de F-35 (JSF) voor de diverse landen, waaronder de USA, zo laag mogelijk te houden.

Bron:
Persconferentie/berichten ADEX/Seoul october 2009

JSFNIEUWS091031-DF/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.