Okt 31 2009

Geheim geluidsrapport JSF verontrust Noorwegen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 13:47 onder Ontwikkeling JSF

Marssum – De Noorse krant Aftenposten kwam vrijdag met de onthulling dat er sinds eind september een nieuw geheim geluidsrapport bestaat voor de Joint Strike Fighter. Indien de gegevens kloppen, zou dit grote gevolgen hebben voor de omgeving van de vliegbasis Bodø. Er zijn twee mogelijkheden: of er moeten veel huizen gesloopt en veranderd worden; of de basis moet dicht.

Het geluid van de JSF zou veel luider zijn dan de buren van de Noorse vliegbases tot dusverre te horen hebben gekregen. De Noren gingen er vanuit dat ze goed voorgelicht waren over het verschil in geluid tussen “hun F-16” en de JSF, maar uit een vertrouwelijk rapport blijkt nu dat het geluid tot vier keer luider is. Het rapport is opgesteld door Lockheed Martin zelf, de fabrikant van de JSF.

Vertrouwelijk rapport noemt het geluid dramatisch

Het geluidsrapport is eind september/begin oktober door de Noorse luchtmacht en het ministerie van Defensie in ontvangst genomen. De precieze inhoud is slechts bekend bij een beperkt aantal in de luchtmacht en defensietop. Het kreeg direct de kwalificatie vertrouwelijk. De belangrijkste conclusie kwam in handen van enkele Noorse kranten.
De krant “Aftenposten” heeft het rapport zelf niet gelezen, maar beschouwt de informatie als betrouwbaar, omdat het door meerdere bronnen is bevestigd. Alle berichten hebben dezelfde conclusie: Het geluidsniveau van de JSF is dramatisch. Een extra bevestiging is volgens de krant dat het precies overeenkomt met de geluidsgegevens die ze op internet gevonden hebben en die ze nader bestudeerd hebben.

De Noorse conclusie komt ook overeen met de opvattingen van leden van de geluidscommissie (COVM) rondom vliegbasis Leeuwarden. Deze geven al een jaar lang aan dat het geluid van de JSF vele malen luider is dan de F-16. Eerder werd hierover uitgebreid publiceerde. In Noorwegen vliegt dezelfde F-16 als in Nederland met een F100-PW200 turbofan motor.

Grote gevolgen voor Noorse stad Bodø

Gevreesd wordt voor afbraak van veel woningen in de Noorse stad Bodø. De krant spreekt van zo’n 2000 woningen. Deze stad met ruim 40.000 inwoners ligt vlakbij de startbaan, in gebruik voor militaire en civiele toestellen. Een kleine 2000 woningen in een ander deel van de stad zullen tegen het geluid geïsoleerd moeten worden. Deze getallen komen overeen met eerdere publicaties van JSFnieuws. Ook op de vliegbasis zelf zullen geluidsbeperkende maatregelen getroffen moeten worden. Bij de komst van andere vliegtuigentypen zoals de Eurofighter en de JAS Gripen zal er eveneens geïsoleerd moeten worden, maar uit eerdere berekeningen bleek dat de geluidsisolatie bij de komst van de JSF het duurst zou uitvallen. Blijkbaar is bij ingewijden al langer bekend dat de JSF het meeste geluid maakt.

Verplaatsing startbaan en aanleg nieuwe startbaan in zee

Bodø heeft als oplossing bedacht om het militaire deel van de basis 700 meter te verplaatsen, deels achter een heuvel. Verder zal de bouw van een nieuwe startbaan, deels in zee, de geluidsoverlast kunnen beperken. Burgemeester Odd Tore Fygle noemt dit een ingenieuze oplossing. De kosten kunnen oplopen tot honderden miljoenen (euro’s) extra.
Maar luchtmachtdeskundigen wijzen op de hoge kosten van verplaatsing en op de problemen om een vliegbasis in de zee te bouwen.
Het ministerie van Defensie wil voor de kerst een besluit nemen of de vliegbasis in Bodø alsnog “the country’s major fighter base” wordt, zoals in het najaar van 2007 aangekondigd is. Het Noorse parlement kan dan in voorjaar 2010 een definitieve beslissing nemen.
De conclusie van het vertrouwelijke rapport heeft het er voor defensie en politiek niet gemakkelijker op gemaakt.

Bronnen:
Aftenposten; 30-okt-2009; ”Bodø kan miste hovedflybase

JSFNIEUWS091031-GV/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.