Okt 31 2009

Interne Pentagon bronnen melden significante risico’s JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 14:53 onder Ontwikkeling JSF

Williamsburg, VA – Op 30 oktober 2009 kwam InsideDefence met het nieuws naar buiten dat de oplopende kosten van de Joint Strike Fighter binnenkort zullen leiden tot schending van de Wet Nunn-McCurdy, en dat daardoor “dramatische correctieve herziening” nodig zal zijn van het Joint Strike Fighter programma, het duurste Amerikaanse wapenproject ooit.

Het doorgaans goed ingelichte InsideDefence zegt zich te baseren op een “senior Pentagon official” die toegang heeft tot gegevens die men in een strikt beperkte kring probeert te houden. Deze official voorziet een schending van het Nunn-McCurdy statuut. Het is een nieuwe indicatie dat de vorige week uitgelekte gegevens uit het nieuwe kostenonderzoek door de auditors van het interne Pentagon Joint Estimate Team juist zijn. Dit onderzoek, opgedragen in juli 2009, zou tonen dat de kosten- en planningsvooruitzichten in het F-35 programma het afgelopen jaar verder verslechterd zijn. Zie JSFNieuws 23-oct-2009 “Verder vertraagde JSF vergt miljarden meer“. Een officële Pentagon woordvoerder, Geoff Morell, heeft deze week toegegeven dat de uitkomsten van dit onderzoek inderdaad pessimistisch getoonzet zijn. Het onderzoek zal binnenkort officieel worden gepresenteerd aan Defensie Staatssecretaris Lynn. Er zou sprake zijn van nog een circa US$ 15 miljard kostenstijging en 2 jaar extra ontwikkeltijd. Het Joint Estimate Team bestaat uit circa 30 mensen, verdeeld in een kostenteam, een tijdplanning team en een risicoteam. Ze bezochten de afgelopen tijd tientallen kantoren en fabrieken die een relatie hebben met het JSF project.

Briefing materieel chef Ashton Carter

Op donderdag 29 oktober is Ashton Carter, hoofd van de materieel inkoop van het Ministerie van Defensie gebriefed over de nieuwe JET bevindingen. Woordvoerder Geoff Mitchell, heeft na vragen hierover, gezegd: “the JET assessment clearly raises concerns about the course the (JSF) program is on.“. De zegsman van InsideDefence wordt hierover als volgt aangehaald: “The Joint Strike Fighter program may not be as neat and on time, on schedule and on performance as perhaps the secretary of defense was led to believe six months ago when he made [fiscal year 2010] budget decisions in April 2009”.
InsideDefense haalt een andere bron aan, die toegang had tot basismateriaal in het JET onderzoek, deze stelt dat de situatie slechter is dan in 2008 en dat alle onderliggende trends qua arbeidstijden, software ontwikkeling en testen geen verbetering te zien gaven of slechter uitvielen. Bovendien zouden de financiële reserves van het JSF Program Office, met nog veel werk te doen, minimaal zijn. Het JSF Program Office wilde tegenover InsideDefense geen enkel commentaar geven.

Toekomst van het JSF Programma: risicovol

Op het hoogste niveau zal het Defense Acquisition Board het JSF programma onder de loep nemen in november en december, dit is opgedragen in de goedkeuringswet voor fiscaal jaar 2010. De voorbereidingen voor de begroting van Fiscaal Jaar 2011 zijn in volle gang, de uitkomsten van diverse onderzoeken speelt hierbij – volgens Pentagon woordvoerder Morell - een essentiële rol.
De Director of Test and Evaluation van het Pentagon heeft afgelopen maand in een briefing laten zien dat de er voor de F-35 door de in hoge mate parallel lopende ontwikkelings- en testfase en productiefase een “significant risico bestaat op het ontdekken van tekortkomingen nadat reeds honderden vliegtuigen zijn gekocht” De briefing gaf tevens aan dat er “significante risico’s zijn vanwege het geplande productietempo in relatie voordat het testprogramma werkelijk resultaat heeft laten zien”. En dat er “significante risico’s zijn van wege de late levering van test toestellen.” Deze keer zijn het geen – altijd te kritische geachte - Rekenkamer rapportages, maar briefings binnen het Pentagon zelf die uiterst kritisch zijn en de risico’s aanzienlijk noemen.

Bron:
InsideDefense; 30-oct-2009; “JSF ‘Will Likely Breach’ Critical Nunn-McCurdy Target”

JSFNIEUWS091031-GK/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.