Feb 19 2011

Pijlers Nederlandse deelname JSF project brokkelen snel af

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 19:49 onder F-16

Leeuwarden - Zoals afgelopen donderdag al beschreven op JSFnieuws lijkt de ontwikkeling van de tweede motor voor de JSF, de F 136, nu toch definitief te stranden op de bezuinigingen binnen de Amerikaanse Defensie. Daarnaast wordt bij vriend en vijand steeds duidelijker dat het aantal JSF toestellen aanzienlijk lager komt te liggen dan eerder ingeschat. De lage verkoopcijfers uit eerdere marktanalyses (namelijk dat verkoop van de 4500 beloofde toestellen onhaalbaar is) kunnen nog wel eens te positief ingeschat zijn nu de vertraging in de ontwikkeling en de kosten verder oplopen. Daarmee vallen twee belangrijke pijlers weg onder de Nederlandse deelname aan het JSF project. De economische factor was destijds van doorslaggevend belang om in het JSF project te stappen.

In de Volkskrant van vandaag staat dat bij het definitief stopzetten van het F 136 project het Nederlandse bedrijfsleven een miljard Euro aan opdrachten zal mislopen. In de huidige fase zijn enkele tientallen mensen bij Dutch Aero in Eindhoven aan het werk voor de F 136 motor. Toenmalig minister Van Middelkoop noemde het doorgaan van het F 136 project “van vitaal belang voor de Nederlandse defensie industrie”.

Duidelijkheid is er als de Senaat besloten heeft. Maar de Republikeinen hebben hun eerdere verzet tegen het doorstrepen van de F 136 motor in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden laten vallen. Het leven van de tweede motor bungelt nu aan een zijden draadje. “Schrappen van dit programma kan de Nederlandse deelname torpederen”, schreef eerder de Amerikaanse Ambassade. Als dan ook nog de verkoopcijfers van de JSF tegen gaan vallen zal het argument van de werkgelegenheid niet meer een rol kunnen spelen. Dan komt het echt aan op prijs, kwaliteit, levertijd etc. Maar ook die pijlers brokkelen in sneltreinvaart af…

Bron: Volkskrant, 19-2-11
Auteur: Jan Glas

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.