Mrt 14 2008

Israel wil mogelijk ander type JSF (updated)

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 18:50 onder Aanschaf JSF, F-16

De toenemende dreiging van raketten zou voor Israël reden kunnen zijn af te zien van de plannen om de F-35A versie (gelijk aan die van onze luchtmacht) te kopen en in plaats daarvan de verticaal startende F-35B te kopen of een mix hiervan.

Al eerder was in de Dedefensa van 18 november 2007 te lezen, dat in Israël’s nieuwe vijfjaren plan rekening wordt gehouden met de koop van 25 JSF’s en dat een verdere uitbreiding naar de eerder genoemde 100 stuks is uitgesteld. In december was in een interessant artikel in Aviation Week te lezen welke eisen Israel stelt. De Israëlische Luchtmacht is wel gehecht aan een twee persoons bemanning voor aanvallen (iets wat de JSF mist) en de Israelische luchtmacht heeft ook gesteld dat stealth op zich niet alles is, maar dat dit moet passen in een totaal concept. Vliegbereik en wapenlast zijn wel heel belangrijk.

Met een STOVL (korte start, verticale landing) F-35B versie van de JSF is de Israëlische luchtmacht niet afhankelijk van vaste startbanen en vliegveld voorzieningen en kan makkelijk uitwijken naar kleine airstrips bij een hoge dreiging met uit Iran afkomstige raketten in het Hezbollah arsenaal. Gepensioneerd Generaal-Majoor Herzl Bodinger, voormalig IAF commandant hierover: “Iedereen begrijpt dat de beslissingen van vandaag ons moeten dienen voor een periode van 20 tot 30 jaar of meer. Dus flexibiliteit en een slimme mix aan capaciteiten is zeker het serieus overwegen waard”.

Verwacht wordt, dat later deze maand een technologie-uitwisselings overeenkomst wordt gesloten met de USA, die het de Israëlische Luchtmacht mogelijk maakt de JSF tot in detail te bestuderen. Dit is voor Israël noodzakelijk om concrete aankoopbeslissingen te doen.
Israël heeft een langdurige band met de USA voor het kopen van wapens. Zo vliegen ze met onder meer de F-15 Eagle en de F-16. Van het laatste F16 type, met indrukwekkende specificaties, worden er nog steeds voor Israël gebouwd, in Fort Worth, bij dezelfde fabriek als de JSF.

Bron: zie Defense News 10 maart 2008

Aanvullend werd bekend, dat Israel in plaats van de JSF/F35A de voorkeur geeft aan de F22 Raptor, en Amerika gaat vragen deze te willen exporten naar Israel. Dit blijkens een bericht in de Jerusalem Post.

Het is momenteel niet mogelijk om te reageren.