Aug 22 2006

Vertraging Eerste Vlucht en Productie JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 17:43 onder Ontwikkeling JSF

Al eerder dit jaar werd het duidelijk dat de eerste vlucht van de JSF, welke aanvankelijk gepland stond voor augustus, vertraagd zou gaan worden. Gisteren vertelde het hoofd van het JSF programma, Brigadier Generaal Charles Davis, aan Janes dat de eerste vlucht nogmaals is uitgesteld tot uiterlijk december van dit jaar.

De door Lockheed Martin vastgestelde datum van 31 oktober zal waarschijnlijk niet gehaald worden, zo liet hij weten.

In een ander bericht dat gisteren verscheen op InsideDefense.com werd melding gemaakt van de plannen van de Amerikaanse marine en korps mariniers om de in dienst treding van de JSF met meer dan een jaar te vertragen.[*]
Als de plannen worden goedgekeurd door het Pentagon kan de marine in de periode 2008-2013 1 miljard dollar vrijkrijgen om te gebruiken voor andere projecten. De JSF versie voor het korps mariniers zal met deze plannen pas in 2012 in gebruik worden genomen in plaats van 2011. De marine en luchtmachtversies van de JSF zullen in plaats van 2013 in 2014 worden opgeleverd.

Het vertragen van het JSF project zal verdere kostenstijgingen veroorzaken. Gen Davis gaat er vanuit dat een vertraging van 1 jaar de prijs van een JSF toestel zal doen stijgen met 4 tot 6 miljoen dollar, afhankelijk van de versie.
Een ander probleem is dat het vertragen van de JSF productie kan veroorzaken dat de Amerikaanse luchtmacht andere projecten, zoals de F-22A Raptor, voorrang gaat geven. Boeing heeft onlangs plannen bekend gemaakt om een nieuwe versie van de F-15, de F-15E+ Super Eagle, te gaan ontwikkelen, indien het JSF project verdere vertragingen oploopt.

De extra vertraging in de ontwikkeling van de JSF kan tevens implicaties hebben voor de relatie met de internationale partners van het JSF project. In december moeten de partners, inclusief Nederland, aangeven of ze definitief de Joint Strike Fighter willen aanschaffen.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.