Mrt 28 2008

Rapportage Engelse Defensie Commissie over JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 15:39 onder Aanschaf JSF

Op 27 maart 2008 heeft in Engeland de Defensie Commissie in opdracht van het House of Commons, het Defence Equipment Report 2008 uitgebracht.

De Defensie Commissie spreekt haar teleurstelling uit over het feit, dat de Joint Strike Fighter (JSF) niet op tijd beschikbaar zal zijn in 2014 om dienst te gaan doen op een van de nieuwe Engelse vliegdekschepen. De Engelse Defensie gaat nu proberen de bestaande Harrier GR9 in dienst te houden tot 2018 en deze toestellen te laten vliegen vanaf de nieuwe vliegdekschepen. Dit brengt echter extra kosten mee. Tevens meldt de Engelse Defensie Commissie dat het oorspronkelijke plan weliswaar was om 150 JSF vliegtuigen te kopen, maar dat dit uiteindelijk bepaald zal worden door de daadwerkelijke operationele behoefte van Defensie. Per vliegdekschip zijn er 36 nodig, plus een aantal voor trainingstaken op landbases. Nadrukkelijk genoemd wordt het feit, dat, wanneer de prijs van de JSF hoger uitvalt, bijvoorbeeld vanwege lagere Amerikaanse aantallen, ook Engeland minder JSF’s dan oorspronkelijk gedacht zal afnemen vanwege budgettaire redenen.

De Defensie Commissie vraagt van de Minister daadwerkelijk in een rapport aan het Parlement vast te stellen wat de operationele behoefte is, wat de taken voor de JSF zullen worden en wat het te verwachten aantal werkelijk zal zijn.
Een andere aanbeveling is, dat het Ministerie moet vaststellen wat er gebeurt wanneer de JSF zelfs in 2018 nog niet klaar is en de huidige Harrier GR9 dan niet meer operationeel te houden is, en hoe dit (tamelijk pessimistisch gedachte) scenario op te vangen.

Een verslag van een hoorzitting van 29 januari 2008 is toegevoegd aan de rapportage van de defensiecommissie. Op de vraag van de Commissie aan David Gould CB (Chief Operating Officer) of hij kan zeggen of 2014 wordt gehaald, of dat 2016 wordt gehaald, antwoordt hij: “Dit is niet zeker”. Op de vraag aan hem of er een plan is voor een marine versie van de Eurofighter Typhoon is het antwoord kortweg: “Nee”. Of er dan een alternatief plan B is voor de JSF, is het antwoord: “Nee, hooguit een stuk lager in het alfabet”.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.